To follow or Not to follow

lomitasbefore

jag fick frågan under ett företags event varför hennes häst inte följde henne när hon hade

1) gjort sin join-up och follow up

2) förväntade sig att hästen skulle följa med henne och därpå öppnade grinden för att gå någonstans.

svaret fanns där direkt. det stod dock inte klart för henne eftersom vi säger att Join-Up ger oss rätten att få vara ledaren om man kommer till ett vägskäl och av den anledningen borde hästen helt enkelt följa henne.

 

Lite tankar:

Om en häst går ensam i en hage är det större chans att denna häst följer dig när ni är två. Om två hästar går i samma hage är dett större chans att hästen väljer att ta sig till sin hästkompis.Om tre hästar går i samma hage är det större chans att en häst följer dig när ni är tillsammans.

Om 4 hästar eller fler går i samma hage är det större chans att en häst följer dig när ni är tillsammans.

Varför då?

Om en häst är själv är hästen fortfarande ett flockdjur. Om en häst och en människa är tillsammans blir detta ett par. En häst har etablerat i sin "hårddisk" att man antingen bestämmer eller blir bestämd över. En häst har "inget val" än att bara vilja överleva och "vet" att chansen är större om man är två istället för en.

Om två hästar är tillsammans bestämmer den ene över den andre i vissa situationer. Hästen har precis som vi människor en "komplex" flocksammansättning, dvs A bestämmer över B vid ingången, B bestämmer över A vid vattenhinken osv osv. En häst är en häst och väljer en annan häst "över" dig som människa.  Två hästar blir "ensamma" och ens synkronisering kan inte alltid räcka till för båda om där är stort avstånd emellan er.

Om tre hästar är tillsammans är alla tre hästar i en flock. Det är stor chans att det "paret" som blir kvar i hagen har mer koll på dig och hästen som lämnat flocken än hästen som är med dig är orolig för de andra två.

4 hästar eller fler bildar en flock. Ju fler "djur" du har i flocken destu större dynamik råder. Med dynamiken kommer tryggheten och artsfränder går oftast före allt annat.

Hur kan vi då äga två hästar som är jätte lugna fast man går iväg med den ene? Hur kan det komma sig att en häst "tappar fattningen" om den tas ut från sin flock på fem djur?

Hästar lär av att lära och "måste" lära sig snabbt vad som är farligt och inte farligt - helt enkelt bara för att överleva. Om adrenalinet är nere - är inlärningen uppe. Om adrenalinet är uppe - är inlärningen nere. Hästens värld är en gråzon, inte svart eller vitt med rationell tanke som överlevnad, utan flock och flykt- och bytesdjur.

 

Svar på frågan!

Om jag, efter att ha gjort en Join-Up med min häst, förväntar mig att hon ska följa blint vart jag än går har jag missat att varken krav eller tvång är något hästen relaterar till annat än att fly ifrån det. Har jag gjort en Join-Up har jag lovat att:

1) finnas som trygghet

2) "höra" hästen

3) låta hästen "tala" - uttrycka sig och ställa frågor

4) svara på ALLA frågor hästen har

5) inte förvänta mig, kräva eller tvinga hästen

6) hålla mig till detta kontrakt.

Så, om jag spenderar en 10-24 timmar med hästen 365 dagar om året kan jag förvänta mig att min bästa vän följer mig vart jag än går eftersom hon av erfarenhet "vet" att jag aldrig vacklar i min roll som PARTNER.

Om jag spenderar 1-3 timmar om dagen med min häst 270 dagar om året kan jag hoppas på att min vän hästen väljer mig före sin hästkompis/hästkompisar i hagen.

 

Tänk nu inte svart eller vitt - tänk evig! gråzon!

Det är större chans att min häst följer mig om jag pratar EQUUS...

 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln