Hur Naturligt Då?

NH är inte natruligt för människan - men naturligt för hästen! NH är inte natruligt för människan - men naturligt för hästen!

En utav mina kollegor ringde mig igår och undrade om jag kunde komma upp till Oslo för ett seminarium med Dr R. Miller. Samme man som skrivit om "INPRINTING" på föl och även följt Monty Roberts under BBC dokumentären som gjordes när Shy Boy reds in ute i det vilda. Låter naturligtvis alldeles förträffligt - man kan aldrig bli fullärd och det verkade mycket intressant. Det skulle också informeras om Natural Horsemanship - detta uttryck som blivit något av ett antiklimax och diskussionerna verkar alltid fara iväg i många olika riktningar. Personligen tror jag att orsaken är att alla har sin egen uppfattning om själva uttrycket "Natrual Horsemanship".

Nu vet jag att det var Pat Parelli som myntade uttrycket på 80-talet men han patenterade det inte. Däremot vågar jag sticka ut hakan (!) och kopiera en text från en norsk sida om just "Natrual Horsemanship".

 

Innan Ni läser texten skulle jag vilja ställa frågan: Vad anser du är hästansvar? Själv stod jag på en tävling härom veckan och skulle lasta den store, trogne vännen som sa, för en gång skull, - Nej, vill inte gå in. En tjej i 30 års åldern kom fram och sa helt sonika - Den hästen ska bara ha ett rejält rapp i r-ven!

Jag frågade om jag fick låna hennes spö - ja, hon hade ju ett i handen av någon outgrundlig anledning - och tjejen log och sa - nej, jag kan rappa till honom om du leder på honom. Nåväl, eftersom jag inte bara bestämt mig för att leva i en värld utan våld, krav och tvång utan till och med varit med i en liten, typisk amerikansk, seremoni där jag lovat att aldrig använda våld, krav eller tvång på varken människor eller djur MR instruktör som jag är, kunde jag naturligtvis inte börja fantisera om vad jag helst velat göra med denna, säkert trevliga och kunniga tjej, utan funderade mer på vad jag kunde säga för att låta "polletten trilla ner", utan våld, krav och tvång...skulle jag ignorera "dåligt uppförande" från denna varelse?

- Säger du samma sak till mammor i affären när deras barn får ett utbrott? En fnysning, en ryckning eller två i näsborrarna och en knyck med nacken och den säkert både trevliga och kunniga varelsen valsade iväg. Den store och trogne gamle vännen gick på sin släp och så fort han kom hem halvtravade han ut i det höga gräset och ställde sig att kissa - där finns alltid en naturlig förklaring här i världen. Med dåligt samvete (ja, det är ju så!) bannade jag mig själv för att inte ha ordnat en box till den trogne mellan klasserna - men gav mig själv ett extra poäng eftersom jag "hade på känn" att det var något och väntade inte in prisutdelningen utan lastade (på en så där 5-7 min) och åkte hem direkt.

 

Då kommer vi till det naturliga:

 

Det heter Natural Horsemanship, ikke fordi det er naturlig for oss, men fordi det er naturlig for hesten. Prinsippene treningen er bygd opp rundt er basert på studier av ville mustanger og deres kroppsspråk, samt flokkens funksjon. Det grunnleggende arbeidet er gjort av bl.a. Monty Roberts, og horsemanshipen har blitt kjent takket være Amerikanske horsemen som Monty, Dr Miller, John Lyons, Jim og Linda McCall m. fl. De fleste trenere utvikler sin egen metode basert på de samme prinsippene.

 

En mycket klok kvinna sa till mig en gång: -Gå aldrig emot bättre vetande.

Med en önskan att vi alla kan ta vårt förnuft till fånga - Equus är ett tydligt, koncekvent och ärligt språk - vi kan alla prata Equus och samtidigt välja Naturlig Youghurt till frukost.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

 • Felicia » En NY HÄST i flocken?:  ”Hej, min häst blev dödad av de andra hästarna I hagen 10 dagen. Krossad halspuls..”

 • Annelie Funck » En NY HÄST i flocken?:  ”Funderar på att starta häst-pensionärshem för hästar vars ägare inte vill ta liv..”

 • Josefine Rostedt » En NY HÄST i flocken?:  ”Hej! Jag står inför att återigen släppa ut mitt sjuåriga sto i en stoflock. För..”

 • Gro Kittilsen » Titulerar mig numera Världsvan!:  ”Kanon bra. Hilsen fra Norge”

 • Ing-Marie » Hur man tränar "the human"...:  ”Du är bäst Indy, vilken underbar berättare ♥ kram till Tantann”

 • Åsa Lindblom » sweden international horse show!:  ”Så roligt att få träffa er! Jag kommer. Jag är fascinerad av mustanger och har t..”

 • silverbjälke » En god ledare?:  ”mkt intressant inlägg och bra äldre inlägg, denna sida kommer jag följa och syna..”

 • Susan » Fint Besök!:  ”Bra skrivit:)! Gillar dina svar på de tre frågorna, förstår bara inte att man bl..”

 • Britt-Marie » Pedagogik för Häst & Folk!:  ”Så härligt att läsa! Jag är inget proffs, men älskar att umgås och lyssna på min..”

 • Marianne Siverhav » Pedagogik för Häst & Folk!:  ”Härligt skrivet, Ann! Jag blir glad i både hjärtat o hela kroppen. Tror att alla..”

 • Sofie » THE NEXT GENERATION!:  ”Kan du inte berätta lite mer om hur ni resonerade kring Buck? Blev ju väldigt må..”

 • MAJA NILSSON » SHOWER & DEMONSTRATIONER:  ”Hej Ann ! Hur gör man för att få fatt på biljetter till Show den 6 april 2013 ?..”

 • ANN » Fästingburna Sjukdomar!:  ”PIA! Hjärtligt TACK för att du sorterade ut det hela till mig! Varmt Tack! Då ti..”

 • Pia » Fästingburna Sjukdomar!:  ”Skönt att din häst mår bra igen. Det är lite rörigt kring fästingburna sjukdomar..”

 • Katarina » Medicinera Stressen..:  ”Kanske måste sätta en tavla på stalldörren och tydliggöra vart människorna är? "..”

 • Katarina » Mitt Älskade Föl:  ”Såg filmen, har aldrig sett en häst reagera så! Intressant läsning!!!”

 • Ulrika » INSULIN - FÅNG & FETT:  ”Vilken bra läsning. Ska läsa denna VARJE dag innan jag sätter hö till mina tjock..”

 • Camilla » Kan Radiobilar göra JOIN-Up(r)?:  ”Äntligen ;-) / Kram! / C”

 • Karin » ATT TA ANSVAR ÖVER SIG SJÄLV:  ”Håller fullständigt med...var ligger fokus på normer eller på hästens bästa...vi..”

 • Camilla Prager » There´s no such thing as teaching only learning:  ”Det är helt och hållet vi som ska tacka för en otroligt händelserik, känslosam o..”

 • Ulrika Somrell » HAND MED HÄST DAGAR!:  ”Hej Ann! Tusen Tack för en så trevlig och lärorik join up helg! Din energi, insp..”

 • Camilla Prager » Horse&Country bjuder in!:  ”Vilken underbar film, blev alldeles tårögd av mustangstoet.”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln