Sär Skrivningar & Tolkning

Det har haglat in mail och sms denna morgon angående en artikel i Tidningen Ridsport om att vissa metoder, bla Monty Roberts och Pat Pirellis utsätter hästarna för sådant obehag att de väljer att gå in i transporten.

 

Okey, låt mig först och främst säga att jag inte läst artikeln, men har hört om detta för ett par månader sedan.

Jag är av den personliga uppfattningen - i min yrkesroll - att vi människor utsätter våra hästar för obehag ofta och att det är vårt ansvar att se till att kunna så mycket om den psykologiska träningen vi bereder vår relation med - så att våra hästar finner trygghet och vilja att VÅGA lyssna och LÄRA sig att saker och ting inte är obhagligt.

 

Som många av er vet, kom den vetenskapliga studien ut med en jämförelse att rida in häst på "vårt sätt" och på det "traditionella sättet", redan i mars. En forskare anammade det hela och - utan att kontakta varken Monty Roberts själv eller någon utav hans utbildade instruktörer - satte en radiobil i en rundpaddock tillsammans med en häst och försöktte driva hästen för att se om själva Join-Up(r) metoden fungerade eller var stressande för hästar. Jag överlåter er att tolka denna vetenskapliga studie själva.

 

Jag förstår mer och mer de "kändisar" som blir omskrivna i dagspress och skvallerblaskor - man blir något irriterad när man inte själv blir kontaktad först så att artikelförfattare får just den GRUNDLÄGGANDE INGÅENDE informationen om hur saker och ting ska utföras för att få det resultat vi pratar om.

Men alla har vi våra egna uppfattningar och det är inte lätt alla gånger att vara människa då vårt sunda förnuft faktiskt, enligt neurologer/psykiater/terapeuter, är kopplat till vårt känslocentrum till 80%.

 

Vi måste VÅGA helt enkelt. Våga ifrågasätta, ta till oss den kunskapen som finns och diskutera och resonera.  Så författaren till artikeln är hjärtligt välkommen hem till mig och lastträna våra hästar, ta del av det kunskapsunderlag vi har och en stående inbjudan till Monty Roberts nästa Demonstration i Sverige - för om vi bortser från sunt förnuft kan vi åtminstone hålla oss till rent HYFS eller folkvett som Astrid Lindgren sa, och låta Monty Roberts få argumentera för sin sak, det gör ju uppenbart journalister!

 

För tillfället utsätter vi våra hästar för obehaget att lära sig inte vara rädd för ett varmt skönt bad. En ponny blir utsatt för träning så han slipper tro att flugsprayet är ett dressyrspö som snärtar honom över bogen och en häst utsätts för "Advance & Retreat" varje gång hon ska hämtas i hagen för människor i hennes tidigare liv red henne hårt, piskade henne över hinder och krävde mer än vad hon mäktade med, så hon helt enkelt har tappat förtroendet på mänskligheten. Men det är kanske inte obehag?

 

En besk ton idag! Nu blickar vi framåt och hoppas på att Monty Roberts, Ann Lindberg deras ELEVER i Sverige och Jens Fredriksson kan köra en hejdundrandes HÄSTKUNSKAPS DEMONSTRATION på Flyinge till våren!

 

När du utsätter din häst för obehag - i hans ögon - kräv AV DIG SJÄLV att veta HUR hästen lär och lägg ansvaret på dig själv - då kommer allting att gå LYSANDE!

Etiketter: träning & kunskap

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln