INSULIN - FÅNG & FETT

Med 2 kallblod, 4 ponny och en 23 årig matglad herre oroar jag mig "lätt" över det här med både fång och Insulinintolerans.

Svullen nacke och hals, fettdepåer över rumpan och stel gång kan ju få vem som helst att reagera! Min nye hovslagare - jag betalade honom lite extra för att kela med min häst Indy (!) - uttryckte direkt sin oro över Indys nacke. Han sa det dock på ett mycket trevlig sätt: - Ska denna typ av häst ha en sån här nacke? Indy har en rejäl överlinje och kraftig nacke som dock inte är "fylld" och hård utan lätt gungande som en rejäl hingstnacke - så vi kom fram till att han var något överviktig men nacken var mestadels rasrelaterad. 

Nu mår ju OFTAST hästar bra av att gå barfota. Om inte annat lite då och då. Di Lärde tvistar om verkning & skoningens vara eller icke vara på fånghästar - kunskap och individanpassning tror jag står högst i kurs - den före detta fångponnyn har skor och dansar galant runt ägorna och så har han cavallo bootsen bakpå när det är travträning på grusvägarna.

Jag läste en trevlig bok av Eddie Blom - En Speciel Hästbok och det ena kallblodet som varit fånghäst (om man nu kan uttrycka sig så) har gått på en blandning FORMULA som balanserar mag/tarm och inte uppvisat någon fång på 3 år.

Min kollega i England, Kelly Marks, har använt sig utav TOP SPECS anti fång pellets på sina kallblod/ponny och är oerhört nöjd med hästarnas hälsa, hovkvalitet, päls och humör.

I dag kom en kommentar på facebook om just EMS - equine metabolic syndrom och IR - insulin resistens - här fanns mycket information om S:t Hippolyts produkt Gluko Gard® - som nu är VETENSKAPLIGT BEVISAT för både EMS & IR.

Samtidigt läser jag på Hästmagazinets hemsida att SLU nu försöker komma på hur man kan utvinna socker ur hö/ensilage för att minska halten av socker just för EMS,IR och Fång hästar. Det rör på sig med andra ord!

 

Vet ni: det ligger i människans DNA & gener att tillgodose, ta hem och ge mat. Vi är ett typ av "rovdjur" som har ett enormt behov att GE MAT - annars övelerver vi inte. Det är en utav våra starkaste och mest fundamentala grundläggande behov!  Kan det bli bättre att ha häst då när de ska ha mat lite och ofta eftersom de är grovtarmsjäsare?

Det kluriga är just när vi säger: jag måste ge honom en godis så han förstår att jag älskar honom..Gräset har aldrig sprungit ifrån hästen, det är ju - typ - under fötterna på dem, maten alltså!

Tänk nu på att världen inte är svart ELLER vit! Där finns absolut hästar som aldrig skulle börja tigga, buffla, bita eller börja sparka bara för att de får mat - NYCKELN ÄR att maten inte ska komma från DIN HAND, utan på marken, eller krubban eller varför inte passa på att STRETCHA HÄSTEN och sätta det goda äpplet (eller nåt!) på en PINNE!

 

Nåväl - dagens Att Göra Lista: Läsa på om olika preparat för EMS, IR och fodertillskott,  räkna ut foderstater på det ny analyserade hösilaget,  mäta alla hästars vikt, putsa bort allt ogräs i hagarna och ranssaka sig själv om det här med: Åååh så rund och Go han är!

 

Etiketter: foder fång ems

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln