Mitt Älskade Föl

På allmän begäran skriver jag idag om Nappflaskeuppfödda föl - moderlösa föl, som måste få hjälp av oss människor att få lov att växa upp och bli friska vackra sunda individer.

 

Hästar födds neurologiskt färdiga men med OINLÄRT beteende. Det innebär att hästar alltså lär sig sitt eget språk "EQUUS", sättet att kommunicera med sina artfränder, av sin mamma och övriga flockmedlemmar.

Låt oss ta detta till 2000 talet och prata om datorer. Just nu sitter jag och skriver detta inägg på min MAC - och PC står tyst bredvid. Om en liten stund ska jag sätta igång PC:n och leta fram lite fina foton, därför att min externa hårddisk och MACEN helt enkelt inte är kompatibla med varandra - de pratar inte samma språk och bryter helt enkelt ihop om jag försöker tvinga dem på varandra.

 

Det är just detta som händer med hästens hårddisk - OM vi spenderar tiden med det vackra söta fölet som mist sin mamma - tyvärr är det en egoistisk handling vare sig vi vill erkänna det eller inte därför att hästen föds neurologiskt färdig men med oinlärt beteende.

 

När vi "inprintar" fölet för mycket - stoppar vi in en mjukvara som inte är kompatibel med den förprogrammerade hårddisken - och det blir fel.

Jag, personligen, är väl medveten om och vill poängtera att det finns FANTASTISKA människor som har det PERFEKTA avvägandet och samtidigt tur i otur att hitta en fostermamma eller annat djur och upplägg för den lilla vackra, och det blir en fin häst som fungerar i alla lägen som vuxen.

 

Det svåra är, när fölet "lär sig" att den är "hälften rovdjur och hälften flyktdjur" - Ni som såg filmen BUCK ikväll, fick se exakt hur en "människouppfödd" kan bli - och det är relativt verkningslöst att använda sig av Equus och Join-Up(r) eller "helt vanlig hantering av häst" eftersom hästen inte är häst.

 

Det är oerhört viktigt att det moderlösa fölet får i sig råmjölk, närhet och trygghet.

Det här är svårt - men där finns många med FANTASTISK kunskap - så ta hjälp!

Fölets prägling är en grundläggande byggsten för hästens förutsättningar och utveckling - och det är svårt att vara och tänka praktiskt och förnuftigt - därför bör vi kunna förstå innebörden av vad som faktiskt händer mellan mor och föl och hur viktiga alla familjemedlemmar i flocken är.

Vi har tur här i Sverige som har både 1- 2,  och 3 årsbete - så även om man har sitt vackra sto, själv hemma, med sitt fina föl - vilket kan leda till en något "handikappad equustalande individ", så är vi ofta väldigt noga med att ge dem en bra uppväxt på fina beten i flock.

När det är hjärtskärande att se det lilla fölet - tänk på att denna individs liv ligger i dina händer inte bara för ren överlevnad - utan är värd en riktig chans att få bli den häst han är förutsatt till att vara

 

Ett par viktiga punket när katastrofen är framme är:

- Ring AMMAJOUREN och meddelande på FB!

- Lämna känslorna utanför stalldörren och se till fölets bästa nu, imorgon och om 3  och 30 år

- Ammor och getter kan vara till stor hjälp när man föder upp ett föl som mist sin mamma

- Låt fölungen få vara med andra fölungar om möjligt

- Låt inte fölet associera människokroppen med mat

- Ta all hjälp du kan få - ett extra tips är min kollega i England, Ian Vanderbergh har lyckats med 42 moderlösa föl av 42 - att bli friska, starka individer som pratar EQUUS.

 

Ni vet, vi vill ju att de ska vara hästar. Vi vill att de ska reagera som de gör, för det är det som är så lockande och spännande och HÄRLIGT! För VI ÄLSKAR HÄSTAR

 

 

 

 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln