En NY HÄST i flocken?

JAG HAR FÅTT EN MYCKET INTRESSANT FRÅGA! 

 

"Hej

Jag har ett litet problem....

Vi hade ett varmblod uppstallat i ett stall i Uppsala, 1a dagen gick det bra i hagen. 2a dagen blev vår häst skadad i halsen med dett och i hoven till följd av att han jagades.

De påstår nu att han har ett lynnes fel, vilket han inte har då han utan problem kan gå i grupp både härhemma och i andra stall.

Kan du hjälpa mig med lite flockteori etc som underlag till TR? alltså inte om det specifika fallet utan etologi.

Med vänliga hälsningar

Jocke

 

Det här berör nog många av våra hästar nu när det stallas in för hösten. Här kommer ETT KORTARE SVAR till Jocke och alla som är intresserade!

Lär dig hästens språk EQUUS - lär dig läsa av hästar - ditt sunda förnuft är baserat på kunskap så BE SAFE & HAVE FUN!

 

Anns Svar:

Hej Jocke, stort Tack för ditt mail!

Jag tror inte heller att din häst har "lynnesfel" - själva ordet har i sig ingen som helst betydelse idag då vi vet mycket mer hur hästar fungerar av naturen och i interaktionen med hästar. Idag vet vi att hästar föds neurologiskt färdiga med oinlärt beteende. Detta betyder i korta drag att hästar "lär sig sitt språk" av mamman och övriga flockmedlemmar. (se gärna min blogg om nappflaskeuppfödda föl på hemsidan).
Det är i och för sig något lättare för oss som är etologer och antrozoologer att läsa av hästar och förstå att de eventuellt är "socialt handikappade" - då är det oerhört viktigt att förstå att om ett föl gått med sin mamma och vid avvänjning fått börja gå i flock så är inte hästen socialt handikappad och det betyder inte heller att de inte "kan sitt språk", utan är en helt "normal individ" som kan få utvecklas och lära sig vad ett flock och flykt djur behöver veta. Med jämna mellanrum är unghästar oerhört mycket "in i trycket" - det betyder att de mer eller mindre hoppar upp i knät på en, eller lutar sig mot sina artsfränder när de blir tillsagda att flytta sig - detta har med utvecklingen att göra och är helt naturliga processer i en hästs uppväxt.

 

Så låt oss säga att din häst är en helt "normal häst" och kan sitt språk, fungerar med andra hästar i flock och upplevs som en normal häst som ska lära sig saker tillsammans med människan. Då har vi HÄSTENS SPRÅK, dvs Join-Up(R) - i boken Från Mina Händer Till Dina av Monty Roberts beskrivs ingående hur hästen är interagerar och hittar balans och harmoni i en flock. Detta är en utav de GRUNDLÄGGANDE BEHOVEN i en hästs liv. Deras hårddisk är alltså gjord för att ta emot inlärning om sitt språk i uttryck av kroppshållning och intentionen i energin vid rörelser.
Det är mycket specifikt hur en ny häst blir "invald" - hästar flyttar på varandra - detta är ett utav de uttryck som är lätt för oss människor att se - enda sättet för en häst att visa att den är högre i rang än en annan häst är just att flytta den andra hästen.


Det är viktigt att förstå att vi människor inte är så duktiga på att se de subtila rörelserna, och kanske förstå hela processen. Flockdjur har hela tiden en levande konversation som är kopplad till flockens överlevnad. Varje häst har sin plats i flocken. Hästar blir äldre, kanske har ont en tid, någon häst tas in och ut oftare ur flocken än andra - allt detta spelar in och processen forstätter.
Det är också viktigt att förstå att just släktet HÄSTEN har något som vi kallar för KOMPLEX FLOCKSAMMANSÄTTNING - det innebär att A bestämmer över B, B bestämmer över C och så vidare. När vi nu har hägnat in hästarna kan vi tydligare se att kanske C bestämmer över B vid grinden och D bestämmer när det är dags att dricka.
När vi lägger ut hö till våra hästar och där inte finns gräs på marken - som alltså hästen är programmerad till samt ströva över stora områden - får vi "irrationella eller överdimensionerade reaktioner - att flytta eller bli flyttad blir genast mer markant.

 

Oavsett - alla hästar passar inte ihop - en hästflock har alltid ( i det vilda ) en klok, cool lugn, världsvan, högrangt sto med en hingst som hjälper till att skydda flocken.
Unghingst flockarna har också sin hierarki - ofta mycket vänliga och mjuka individer - som, inte förrän ston och andra flockar är syn och luktbara - börjar mäta sig med varandra och inte alltid fyskiskt starkast utan psykologiskt starka individer får sina flockar med ston att betäcka och flockmedlemmar att skydda.
Ledar stoet har ofta en Vice Ordförande, kanske en "god vän" från unga år eller en dotter eller syster dotter, till hjälp. Ledarstoet blir ju också betäckt och kan då behöva hjälp av vice ordförande.
Där finns ofta "varnare" i flocken - detta brukar inträffa vid 4-5 års ålder, när där är en obalans i hormoner - vilket i sin tur påverkar både det perifera och centrala nervsystemet - dessa individer är något överkänsliga för ljud och rörelser och på så sätt har ledarstoet någon hon kan ha extra koll på och kan hela tiden "svara" genom att flytta denna individ så att själva processen för individen kan bibehållas och strävan till balans och harmoni upprätthålls i flocken. Dessa "varnare" är alltså en viktig ingrediens i en hästflock då de unga djuren i flocken får extra INPUT till stimulans för sina grundläggande behov - att fly och att vara distraherande djur. I fångenskap kan dessa "varnare" så att säga fastna i sitt uttryck om just den individen kanske bara går med en enda häst under längre tid.
Det är viktigt att förstå att hästarna inte har något EGO - den delen i hjärnan är alltså inte utvecklad som den är hos oss rovdjur - deras MINNESBANK är det som sätter ribban för Klokhet och Vishet.

En lågrang individ är en häst i behov att information - hela tiden. I en bra flock med "rätt" individer får denna häst sina grundläggande behov tillgodosedda. De lågranga kan många gånger uppfattas som stökiga och överagerande från oss människor - om de försätts i en sits där de ska vara "ledaren" så håller de inte måttet, vilket gör att du har satt fel individ på fel post så att säga. En dålig chef kan vara en suverän individ i ett team.


Och det är just detta som är det kluriga när vi sätter ihop hästar med staket runt omkring. Ibland har man tur med "rätt hästar" och ibland har man otur och processen kan ta lång tid eller resultera i att man måste sära hästarna.

Innan man sätter ihop hästar - MÅSTE de få chansen att lära känna varandra - man kan sätta in dem i box över en natt eller flera så att de kan läsa av varandra och på så sätt vet de vem de är.
De kan med fördel få gå i hage bredvid varandra - hästar gör Join-Up(r) längs med staket likaväl som i samma hage - det är deras språk och innefattar först att flytta eller bli flyttad - när den "bortjagade" har gett sina 4 tecken kommer den som jagade bort honom/henne att bjuda in hästen i flocken. Nu kan detta alltså hända med VARJE medlem och om inte den nya hästen håller sig till reglerna, kommer den att bli bortjagad igen.


Så, man släpper inte ihop en häst med en hel flock utan tar ut eventuellt den högranga och låter de gå ihop en tid innan man fyller på. Det gäller att kunna sina hästar. En riktigt högrang ny individ kanske kommer att ta över hela flocken - men själva PROCESSEN måste få fortgå ändå. Det är här vi människor börjar bli rädda för att det är stora djur som kan skada varandra.

I vissa flockar ser man knappt denna process - små fina öronvinklingar och en snärtande svans på 3 minuter, och allt kan vara "över".
I unghäst flockar bör där ALLTID vara en gammal vis valack eller dräktigt sto som hjälper de unga att bli så sociala som möjligt. Det fungerar utan med ger oss bra mycket bättre sunda individer att arbeta med när de ska bli ridhästar/körhästar.

Jag rekommenderar varmt Från Mina Händer till Dina - den finns på alla bibliotek i Sverige och kommer snart som E-book. Där står exakt hur hästar "processar med varandra".

 

Med förhoppning att din häst mår bra! Lycka Till! Vi är många som har fått gråa hår när man försöker sätta ihop nya flockar. Själv hade jag JÄTTE TUR i helgen. Ett litet 12 årigt ponnysto, rödskäck och lite stingslig men alltid på gott humör skulle släppas ihop med 5 åriga rödskimmel arabsto och 14 åriga halvblodet som är högrang och med 4 personligheter beroende på vart hon är i brunsten! Jag stallade in de tre med ponny stoet i boxen i mitten och gav dem en natt att "diskutera" och på morgonen hade jag sådan tur att det högranga stoet var i högbrunst vilket resulterade i att det inte blev någon "jakt" av ponnyn och arabsto och ponny kunde lära känna varandra i lugn och ro och hög ranga stoet är mer intresserad av pojkarna på andra sidan. Hade det varit förra veckan hade jag avstått från att släppa ihop dem för då hade högranga stoet pga sina hormon nivåer jagat värre än de andra 3 veckorna. Då hade jag släppt bara arabsto och ponnysto och låtit HG gå i egen hage tills brunsten kickat in.

Lycka Till! Läs av din flock - de är säkert helt nomala i sina egna ögon och tycker vi människor gör det väldigt svårt för dem när vi bestämmer vem som ska vara var och ovanpå det sätter upp en massa staket!
Varma Hälsningar
Ann Lindberg

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln