Medicinera Stressen..

Så har det då äntligen kommit till den dag då företag marknadsför STRESSPROBLEMEN.

"Hjälper till att BEKÄMPA stress och ökst koncentrationen utan SÖVANDE effekt" heter det.

Vi har alltså kommit så långt - på ett eller annat sätt - att vi ska kunna medicinera våra hästar för all stress.

Om man googlar på en produkt med "HPUS" preparat, får vi fram att detta är ett lugnaned meddel för SÖMNLÖSHET. Inga doppingklassade ingredienser på hästförpackningen, men med varningstext om att SÖMNLÖSHET kan vara ett underliggande sjukdomstillstånd i humanpreparatet.

 

Vilken studie vi än väljer att ta del av och tolka när det gäller STRESS hos HÄST - står det mycket klart att hästar blir utsatta för stress, mer eller mindre, oavsett. Detta av en helt naturlig förklaring, hästar är BYTESDJUR och vi är helt enkelt inte det. Det spelar ingen roll vilken metod vi använder, positiv eller negativ stress lär vi alltid utsätta våra hästar för. Det VIKTIGASTE är att veta vad som är vad FÖR HÄSTEN!

 

Och nu ska vi medicinera våra hästar för stress - så att de....sover bättre?

En god väninna hade besökt sitt gamla stall härom veckan. Och historien skiljer sig inte från andra ställen: Ja, du, de skrek och gormade där i stallet om vem som hade släppt ut och Varför hennes häst BARA hade ett tunnt täcke på sig. Det fortsattes att skrikas och vuxna kom och gick i dörröppningen talande i mobilen eller dragandes på både hundar och barnvagnar. Hästar uppbundna i gången, ett par stycken, en fick en klatch för att den inte flyttade sig, den andra ryggade kraftigt och fick en barnvagn i ändan varpå "den vuxna" skrek: Är du inte klok häst?? Det är ju en BARNVAGN!!

Upphängningar lyfts så att färdigsadlad häst kan lastas utanför stallet, bredvid de uppbundna hundarna som inte får komma in i stallet, en sadel far ner i backen på vägen och nästa utfall höjer sig över mängden, e du f-n sjuk i huvudet?? MIN SADEL!! och en borste far iväg efter den sadlade snart lastade hästen som far ut genom dörren och hundarna drar igång för fulla halsar. "Den vuxna" vrålar HÅLL KÄFTEN DJUR", hästen lastas, 2 hästar dras bokstavligen ur stallet och "slängs ut" i rasthagen 14X19 meter, gjytja.

 

Så frågan är då: ska man medicinera INNAN hästägarna kommer till stallet eller när man ger natthöet?

 

Jag älskar alla hästar och är OERHÖRT förtjust i att dela med mig av det jag studerat de senaste 10 åren. Det hör till saken att det är VI VUXNA som ska föregå med gott exempel är jag lärd.

Devisen Gör som jag Säger inte som jag Gör - är för mig helt förlegat. VI kan mer idag, Vi VET mer idag. Vi vet att det är upp till oss att sätta ribban för våra barn, för oss själva och visa på MEDKÄNSLA, vänlighet och SUNT FÖRNUFT. Och då tycker "vi vuxna" att det är en SUPER IDÈ att börja sälja STRESSFREE NON DOPING PREPARAT till .........våra hästar? 

 

Men det är klart, jag som egen företagare vill också tjäna pengar på det jag kan. Hur fult det än är att säga så i Sverige, så är jag övertygad att maten  på bordet smakar än godare om man har fått tjäna dem på det man älskar. Så enkelt är det. Jag hade inte heller backat om jag kommit på världens bästa idé och tjänat storkovan. Jag är ju bara människa. Jag har ju investerat en del i det här med STRESS FREE TRAINING de senaste 10 åren, så absolut; Jag är också ett "företag" som tjänar på avstressande miljö och kurser och clinics. Men det har ju med DIG att göra. Tack vare att just DU vill hitta den där nyckeln till Här och Nu. Nåväl, jag ska sluta sälja in det här :) nog om dig och mig, låt oss prata om vår vän HÄSTEN.

 

Hästen har inte bett om detta. Det är inte HÄSTEN som ringde upp oss och sa: -Du, jag har hört att du är världens bästa hästägare, snälla KÖP MIG!

Precis nu sitter jag och pysslar med min power point till föredraget på Historiska Museet i Oslo nästa helg och har ögnat igenom vart i historien våldet blev mer - något hände på vägen mellan Xenophon för 2300 år sedan och nu, jo det är sant!

Så, för att citera en deltagare på en utav våra kurser - Alla borde veta vad Vi nu vet. Nu hör det till saken att troligtvis VET ALLA NI som läser det här samma sak. Att det är VI som stressar hästarna med vår stress - även om man kanske i hettans stund (när man är uppriktigt uppeldad över sambon som glömde både mjölken och barnen OCH att boka semestern i tid) skulle kunna muttra fram:- åh sluta stressa mig. Men då vet man också att man inte får många timmars sömn - pga ens dåliga samvete. För man ska ju inte gå emot bättre vetande. Å andra sidan är man ju bara människa.

 

Och där står din älskade häst, och böjer vackert huvudet och bjuder in, när du kommer till stallet. Och man smälter och ber om förlåtelse. Och din älskade häst bär dig över fält och hinder och frustar förnjöt när höet är serverat.

 

Godnatt alla vackra hästar - jag hoppas Ni sover gott inatt.

Etiketter: stress hästar problem

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln