Fästingburna Sjukdomar!

För två sommrar sen blev Indy, min lille mustang, oerhört sjuk. Han såg något hängig ut och man reagerar men "hade is i magen" eftersom det var en unghäst. Växtperioderna har alltid tagit hårt på Indy men varit relativt korta. Så andra dagen tog jag tempen, så var han uppe i 39.5. Veterinär kontaktas, avvakta, unghäst, säkert något virus på gång. De andra hästarna på gården tempades morgon till frukost och en timme efter kvällsmaten. Ytterliggare en unghäst stod med feber dag 3. Inget näsflöde, inga rinnande ögon, inga svullna ben eller lymfor. Från dag tre började jag mäta centilitrarna på vattentillgången - bara för att ha lite extra koll. Bajshögarna räknades och examinerades. Tempen låg på 39.5 och veterinär kontaktades igen dag 4 för konsultation. 

 

Vi började kartlägga när hästar hade kommit in och ut. Vilka av oss på gården som hade varit och besökt andra hästar. Och jag googlade flera timmar om dagen. Dag 5 var Indy vinglig. Fästingburen sjukdom smällde upp i huvudet och jag googlade än mer, ringde alla vänner och bekanta och rådfrågade fler veterinärer. Veterinären kom, tog blodprover på Indy och den andra unghästen. Jag resonerade och vände och vred på allt jag läst om. Indy var nu gul i slemmhinnor och rinnande ögon. Jag visste att detta kunde vara slutet - njursvikt är det inte hög procent på! Det blev värre och värre till och med under tiden som veterinär var på plats.

 

Nu kommer vi till det något kluriga! Jag frågade om ALLA symtom för BORELIA och ERLISHIA samt ANAPLASMOSIS. Diffust, inte riktigt säker, vet inte så mycket om det. Svårt att veta blev svaren. Jag hade redan läst olika studier om behandling eller inte behandling i fästingburna sjukdomar. En stod ut från SLU. Nu hör det till saken att jag på inga som helst villkor klarar av att se en häst som inte kan stå på benen - jag tappar liksom fattningen i dessa lägen, känner hur jag inte kan kontrollera varken känslor eller ansvaret. Så, fast man försöker hålla huvudet kallt i ALLA LÄGEN är jag ytterst tacksam för min väninna Therese Lindgren, TEZZ, som har den där effekten på mig som jag i vanliga fall har på hästar.

Nåväl, jag bad om att få METACAM och få ner febern, hästen var på gränsen, jag kan inte se en häst lida, ja, varken människor eller djur, så det blev gasen i botten till apoteket och maxad dos METACAM inom en timme, nu var INDY uppe i 42.3.

På bara 2 timmar gick febern ner till 38.8. Under dag 4 och halva dag 5 hade Indy druckit 42 liter vatten. Sen slutade han tvärt att dricka. Oerhört stel gång till att inte vilja flytta sig alls.

Jag ville prata mer om det här med ANAPLASMOSIS - men fick svaret att detta inte fanns i Sverige utan vi höll oss till de andra två fästingburna sjukdomarna. Jag googlade än mer och kontaktade alla mina vänner i Spanien som måste ha godkända blodprov på NOLL spår av anaplasmosis om hästarna ska in i avel eller exporteras.

INDY blev bra - jag blir lika orolig varje gång han börjar se lite avslagen ut i ögonen. Jag har tempat honom så mycket att han tror att det är så man gör om man är "ridhäst" , det liksom ingår i den dagliga hanteringen..Kiropraktorn känner igenom honom var 8 vecka och blodprov tages två gånger om året. Vad gör man inte....?

Och nu sitter jag här och tittar på MITT I NATUREN!! Älgar på Öland och i södra sverige har ANAPLASMOSIS - en fästingburen sjukdom. Okey, vad är då skillnaden om en ÄLG blir borrad av en fästing och en häst? 

Den andra unghästen och övriga hästar på gården hade inte några förändringar på sina blodprov och unghästens febertopp var som högst 38.9 som sjönk direkt av METACAM. Se, jag hade läst att fler hästar tagits bort och blivit sämre av andra saker av de som blivit behandlade. INDY, som Ni vet, bröt sitt armbågsben som 9 månader och har haft många vändor med smärta. Det var inte lätt att ta sina beslut. Det gick vägen. Återhämtningen på "bara" metacam gick fort. Njurarna återhämtade sig fantastiskt fort, annars vet jag inte om besluten nog blivit helt andra.

 

Nåväl, tänk på om Ni får slöa, vingliga hästar med eventuella rinnande ögon och låg andning, försvagade reaktioner och ömhet i kroppen samt märklliga febertoppar som man kan råka missa (det går upp och ner nämligen!) så KAN det vara en fästingburen sjukdom och DET FINNS anaplasmosis i Sverige även om veterinärer säger annat. SLU vet och TACK VARE veterinärerna på ÖLAND har vi ännu mera underlag nu!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln