Pedagogik för Häst & Folk!
Professor Kyra K bjöd upp till dans i söndags på Flyinge Kungsgård! Hästpedagogen & Ryttarcoachen med ytterliggare över tusen personer satt bänkade på läktarna!
Upplägget var förträfligt, något som Kyra nog varit mycket bestämd med för hon poängterade för publiken att hon, Kyra K, ville ha upplägget så, och hon hade rätt, det var utmärkt - proffsen vet hur de vill ha det!
Dagen började med "en vanlig" häst, en äldre herre som var lärare på skolan och avslutades med en häst på Grand Prix nivå, på så sätt kunda man skönja den röda tråden för utbildning och rätta tänket beroende på vilken nivå hästarna låg på och det gav många insikter av den enkla anledningen att man ju ibland sneglar runt på banan när man själv sitter där och finlirar, och så ser man någon göra något "häftigt" och utan att egentligen tänka igenom sina handlingar, kanske man sätter för hög press på sin lille älskling. Här gjorde Kyra många roliga "tilltryckningar" till oss, jag menar, visst har vi lite ego allihopa! Som alltid, gjorde Kyra det med charm och talang.
Vi brukar ju säga att man ska prata samma språk, för då är det ultimat möjlighet för båda att förstå. Dagen innehöll kommentarer som:
- Kör 3+1 ett tag
- Lägg hästen mellan bridongen och stången
- Pressure & Release
- Inte snärt, Tala!
- Den stannar halvvägs i piruett tornet
- Tänk på tandkrämstuben!
Fantastiskt roligt och lärorikt! Se, Kyra är ju något av en Waldorfare och har en fantastisk förmåga att MÅLA UPP bilder och mentala stadier till ryttaren vilket leder till det här man kallar för FEELING. Att lära ut själva feelingen är bland det svåraste som finns, av den enkla anledningen att vi människor har olika språk (läs sätt att ta in information) och olika muskelminne. Att försöka nollställa sitt muskelminne bara för att någon säger till en NU GÖR DU FEL, är mer eller mindre omöjligt. Om man däremot får en mental bild som kan genomsyra kroppen på ett så där HÄR OCH NU sätt, kopplat till färger eller upplevelser från nån annan stans, då har man möjligheten att känna NÄR man är på väg åt det inlärda hållet och kan då säga AHA! På så sätt kan man sätta nya muskelminne! Detta gjorde Kyra ypperligt hela dagen så att man faktiskt trodde (!) att man var proffsryttare när väl Grand Prix hästen kom in - man hade känslan med sig liksom!
Kyra fördjupade sig något i det här med pressure & release. Hon hade en strålande TIMING när hon bad hästen att gå fram för skänkel. Hästen, en annan skolhäst på Flyinge, van att vänta in sina elever då man ju faktiskt sitter där och ska lära :) ) hade en fördröjning i sin reaktion på ca 800 delars sekund - 1sekund. Mindre än 800 delars sekund agerade Kyra med att ge 2 snabba "bump bump", utan en tillstymmelse till att klämma vill jag poängtera - på så sätt hade Kyra på 3 försök fått hästen att reagera mellan 300-600 delars sekund när hon väl gav en hjälp - och som Kyra poängterade: Är inte DIN timing perfekt, hur kan då hästen göra sitt byte på rätt ställe? Och ovan på det ger vi hästen skulden för att den inte lyssnar. Ljuviligt språk för en hästpedagogs öron likväl för en Ryttarcoach, jag lovar!
Det är ju så att hästar LÄR PÅ EFTERGITEN, det är inte när du drar i tyglarna eller trycker till med skänkeln som hästen får sin AHA upplevelse. Nej, det är när EFTERGIFTEN kommer som liljeholmens går upp ser ni!
Kyra fick frågan om hon brukar DRILLA in en övning när hon väl ska lära hästen att förfina sig i någonting. En pedagoisk paus och sen svaret: Ne, härstar är rätt förnuftiga och blir lika uttråkade som vi om någon försöker banka in lärdom. Jag kan mcyket väl ta ut hästen 2,3 gånger på en dag och göra ett mikro pass. Läs: Hästen skrittas fram i ca 12 min och därpå kanske läggs in i en kvarts galopp piruett fast i skritt på långa tyglar, detta upprepas 7-10 gånger varpå hästen kanske travas av lång och låg alternativt får skrittas för hand i 15 min. Detta upprepas 2-3 gånger under en dag utspritt på hela dagen, med möjligheten att eventuellt göra det i annan gångart. Detta kallas för LATENT INLÄRNING. Hästar är ohyggligt bra på detta. Ni vet när man försöker få till någonting och det känns som man ALDRIG kommer att lära sig det och så sover man på saken, vaknar dagen efter och sätter sig upp i sängen och säger JAHA!!! NUU förstår jag! Det är latent inlärning och för bytesdjur behöver detta gå hur fort som helst. Att lära sig var eftergiften och balans/harmoni och lugn finns - minsta motstånds lag - är det viktigaste, ren överlednad för hästen, och som sagt hästar är fantastiska på att lära! Jag hoppas alla i publiken förstod vad hon menade!
Hästen, den reaktionära. Ryttaren, den agerande. Kyra förklarade ingående hur man lär hästen att förstå att den FÅR LOV ATT GÅ själv, utan att vi Ryttare hela tiden ska ge input genom tygeltag eller skänklar eller spö. Hästen KAN bära sig själv, de gör det i hagen och det går alldeles utmärkt även när vi sitter i sadeln! Den här liknelesen älskade jag! Jag säger alltid till mina elver att hästar faktiskt kan gå själva, de behöver inte "bäras runt" när man leder dem från punka A till punkt B, utan ha en LEENDE LINA och låt hästen få vara din partner!
Nåväl, så här menade Kyra: Be hästen att gå/röra sig på ett visst sätt och sen njut. Som om man är ute och promenerar med sin käraste, håller handen och så får man en sån där liten härlig kram genom handen, och man förstår och liksom nästan börjar sväva fram, och så går man en bit till utan att säga eller tänka något. Precis så menade Kyra att man ska tänka när man rider, för vi är ju 2 om det! Så, Be hästen gå/röra sig på ett visst sätt och Baka din Kaka UTAN motstånd. Varför vill du slåss med en häst som är spänd eller rädd? Hur kan Ni då dansa? Hur kan man då säga: -Jag älskar dig med? Nej, här gäller det att förstå minsta lilla tanke och känsla, med andra ord gäller det för oss ryttare att BARA VARA HÄR OCH NU!
Kyras detaljerade förklaring fortsatte så att publiken förstod skillnaden mellan att använda spöet som ett spö i förhållande till en trollstav. Trollstaven får magiska saker att hända - det andra behöver jag nog inte gå in på här! Hästar är precis som oss männsikor lata av naturen och lite bekväma av sig - vem är inte det ibland? I synnerhet när man tycker att man är fantastisk duktig på något, blir det ju lätt att man lutar sig lite tillbaka och säger: hehe det här kan jag. Så för att inte förstöra hästens känsla för skänkeln, kan man använda sin trollstav. Vi pratar FINLIR här! Inte slå - Tala! En utav ryttarna för dagen hade en fördröjning i handleden när hon skulle använda trollstaven så att det blev ett spö istället. Hon råkade sitta på ett vackert sto och tro mig att alla i publiken såg vad stoet tyckte om denna behandling! När ryttaren hittade fjädringen i handleden och INTE använde sina skänklar samtidigt, lyfte sig stoet säkert 10 cm i framdelen! Det VAR magiskt! Detta var också ett sånt här guldläge för oss Equus talare!
TIMING - FEELING - RELEASE = EQUUS PARTNERS!
Kyra gjorde MÅNGA liknelser till oss människor när det gäller själva känslan för saker och ting. Om du stiger upp på morgonen och ska stretcha lite och försöka få ner handflatorna i golvet med sträckta ben (vilket Kyra gjorde utan ansträngning !) - hade någon stått där och försökt trycka ner dig med kraft, hade man genast börjat spjärna emot. Så sant som det är sagt! Prova på mannen i morgonbitti så ska du se vad som händer! Man ser också tydligt på Kyra att hennes högra höft är högre än hennes vänstra, hon vilar gärna på vänster och lyfter fram sitt högerben när hon står på backen och pratar med publiken - vilket i sin tur resulterar i att hennes höger hand lätt flyter uppåt när hon rider. Istället för att skylla på hästens eventuella snedhet eller stark/svaga sida, hade Kyra ett tips. Sätt sporremmen mellan de små metallringarna på framvalven - ett på var sida, och på så sätt håll dina händer om dessa som en extra tygel, med FÖRUTSÄTTNING!!! att du har perfekt avslappning i hals/nacke/rygg/ryggslut (!) och armbågarna på rätta stället (men det tycte jag att Kyra hade!!) och händerna blev ypperligga och hästen likaså. Nu hör det ju till saken att Kyra har en utomordentlig feeling i sadeln och vet vad hon gör med sina höfter, vilket jag kan säga utan att skämmas, jag tror mig veta men ACK vad jag kan känna hur sned jag är ibland!
Kyra var också mycket noga med att visa och demonstrera hästens muskulatur - vad som hänger ihop med vad och varför. En "hård mun" är en spänd häst, en häst som inte spänner underlinjen kan aldrig komma under sig, en häst ska komma uppåt för att den vill och När den kan, en häst tappar balansen pga ryttaren, inte tvärtom, hästen gillar tungfrihet, varje häst är unik, ingen häst ska stöpas i en form från EN bok eller EN tränare, tala med hästen, de lyssnar om du gör det!
För mig som hästpedagog var detta en underhållande och strålande dag! Att kunna förklara vad saker och ting betyder när man inte riktigt pratar samma språk - än - är nästan förtrollande även för mig. Min kära elev och tillika Ryttarcoach hade lika trevlig - man blir ju så VARM OM HJÄRTAT!
Kommer så väl ihåg hur fantastiskt kul Ulla Håkanson och Monty hade tillsammans när de red i Helsingborg 2008 - undrar vilken svensk stjärna jag ska flirta med i år....
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Felicia » En NY HÄST i flocken?: ”Hej, min häst blev dödad av de andra hästarna I hagen 10 dagen. Krossad halspuls..”
-
Annelie Funck » En NY HÄST i flocken?: ”Funderar på att starta häst-pensionärshem för hästar vars ägare inte vill ta liv..”
-
Josefine Rostedt » En NY HÄST i flocken?: ”Hej! Jag står inför att återigen släppa ut mitt sjuåriga sto i en stoflock. För..”
-
Gro Kittilsen » Titulerar mig numera Världsvan!: ”Kanon bra. Hilsen fra Norge”
-
Ing-Marie » Hur man tränar "the human"...: ”Du är bäst Indy, vilken underbar berättare ♥ kram till Tantann”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
hästcoach ridläger 2013 sadelinprovning moderlösa föl transport hästpedagogen, ronneby horse center, equus, ann li kyra k sverige fästningar ridning join-up(r) hästpedagogen horsepower problem empati tv klaustrofobi rally join-up sweden international horse show, stockholm, häst, häst i träning tillridning barn & ungdomskurs sweden tour djurplågeri träning & kunskap lärare ronneby horse center, hästpedagogen ann lindberg, hästkunskap lomma ridklubb inridning svårlastad flyinge hästpedagogen ann lindberg häst equus monty roberts ann lindberg join-up® hästpedagogen hästar hästträning stress nh kurser 2014 2009 lastproblem hästsläp vår veterinär svårlastad häst hästpedagog anaplasmosis bild jakt problemhäst flocken hästarnas språk ann lindberg monty roberts youtube filmer foder fång ems efterlyst ryggproblem ridläger equuscoach halt häst kurskalender horse & country tv stella ny datum! kanal frihetsdressyr duallygrimman unghäst
Jag är inget proffs, men älskar att umgås och lyssna på mina hästar.
Så mycket bättre alla mår om man tänker som du beskriver med sina djur!