FRÅGA HÄSTPEDAGOGEN!
HJÄRTLIGT TACK FÖR ALLA FINA ANMÄLNINGAR TILL MONTY ROBERTS DEMO DEN 6 APRIL - fortsätt skicka in!
Det är många som har frågor angående häst i och med denna "drive" för att hitta bra demonstrationshästar till Er publik - så jag passar på att svara på en del utav frågorna här i BLOGGEN - på så sätt kan vi kanske hjälpa ännu fler!
Här är första frågan:
Stressad Häst!
Hej! Jag läste att det finns något medicin till hästar mot stress.
HPUS preparat. Vad heter det medicinen???
Jag har letat men jag hittar inte namnat på den!
Var köper man det??
Mvh Marie
Hej Marie,
Tack för ditt mail.
Jag vet inte vad det finns för preparat eller vad det heter.
Varken Monty Roberts eller vi instruktörer rekommenderar något
medicinskt för att få mindre stressade hästar.
Jag vet att Kelly Marks på Intelligenthorsemanship skrev om något
aromterapi preparat häromdagen på FB om det är det du menar?
Vi rekommenderar varmt att se till hästen som helhet och försöka lista ut varför hästen är stressad, något lugnande eller långvarigt preparat som "medicin" är inget vi rekommenderar. Där finns alltid en "naturlig förklaring" varför hästen upplevs som stressad eller/och är stressad, smärta är en stor faktor och även "fel granne" i stallet, fel flocksammanstättning, överfodring, för lite grovfoder, för lite rörelsemöjlighet och en okoncekvent daglig rutin och stressade människor i en stressig miljö är stora faktorer som spelar in för våra hästar.
Nyinporterade hästar behöver mycket omvårdnad. En galoppör eller travhäst som går av banan har sina speciella behov och varje häst som flyttas till nytt stall eller när nya hästar kommer till en gård, har sina utmaningar.
Unghästen som utvecklas har många processer att gå igenom. De växer och har svårt med sin "nya kropp, de har obalanserade kemiska reaktioner under perioder när de växer och de fäller tänder mellan 2 1/2-4 1/2 år och kan bli både huvudskygga och bakskygga pga både det centralnervösa och perifera nervsystemet.
Byte av grovfoder är en hög stressfaktor och vi människor glömmer ibland bort att hästar är synkroniserande djur, vilket leder till att de lågranga hästarna måste ta en roll när vi inte är där mentalt, en roll
de inte gärna vill ha.
Den högrange kanske är hästen man kan gråta ut hos men kan lika väl vara den häst som börjar prata med stora bokstäver och försöker få en att "haja till" och vakna upp. Balansen och harmonin är det viktigaste för hästens överlevnad.
Stona har sina faser. Precis som vi kvinnor, kan man ha ett, ska vi säga, ojämnt humör beroende på var man är i sin mens/brunscykel. Vi har ett sto här på gården som knappt går att "fånga" (hon vill inte komma till en på kvällarna när de ska in för natten) - det varar i 3 dygn och är precis innan hon går in i brunst.
Att ändra på rutinerna är också oerhört stressande för hästar - våra hästar har haft lite vinterledigt och i princip bara gått ut från boxen på morgonen och in för kvällen. När vi sen började motionera hästarna under jullovet, tog det ca 3 dagar innan alla hästarna hade varvat ned och förstod att ingen varken "dog" eller försvann, när vi började ta in och ut olika hästar från hagarna på dagarna.
Hästar som blir stressade av att åka transport är ytterligare en faktor. Beroende på hur de gillar eller inte att åka samt vilken plats de har i sin flock, spelar in. En högrang häst vill ha koll på de sina och en lågrang häst blir orolig för de inte får den input av en annan individ. Här kan jag dock varmt rekommendera EQUWINNER, ett "plåster" man sätter på hästens rumpa för att hålla igång elektrolyterna, vilket i sin tur rent biologiskt balanserar olika kemiska reaktioner i kroppen.
En stressad "mage" är en annan sekondär faktor som spelar in hos stressade hästar. Vecket i magsäcken, Margos Plikatus, finns för separationen av olika syror. För stora kraftfodergivor kan göra att fel syror följer med in i tunntarmen och med det försurar grovtarmen. Och för lite grovfoder är lika illa.
Intressant är att man genom flera studier kommit fram till att just hästar, faktum med upp till 80 %, kan få det vi kallar för magsår efter bara 14 dagar vid tex byte av stall eller byte av foder/träningsupplägg.
Naturligtvis ingår även hästar som är sjuka i denna kategori. Där finns fortfarande många veterinärer som rekommenderar boxvila - ibland måste det till, men många gånger är vi inte rustade för att göra sjukhagar. Att ha elrep till en pigg häst som egentligen ska stå stilla, kan ju få vem som helst att få en hjärtinfarkt innan man ens släppt ut hästen. Trästaketen känns inte heller säkert. Här är vi lyckligt lottade med våra grindar. Men stressfaktorn är hög för en häst som måste separeras från sina likar.
Med förhoppning att all information kan vara till någon nytta för dig och din häst! Örtblandningar från Wendals har jag till min "gamle man", han får Old Timer och uppför sig som en 5 årig vältränad atlet, och jag har hjärtat i halsgropen, men det är en lycklig häst och det knäpper inte i lederna. Aromaterapi använder jag på mina elever så att de får ner pulsen!
Med Varmhjärtad Hälsning
CI Ann Lindberg
Kommentera gärna:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Felicia » En NY HÄST i flocken?: ”Hej, min häst blev dödad av de andra hästarna I hagen 10 dagen. Krossad halspuls..”
-
Annelie Funck » En NY HÄST i flocken?: ”Funderar på att starta häst-pensionärshem för hästar vars ägare inte vill ta liv..”
-
Josefine Rostedt » En NY HÄST i flocken?: ”Hej! Jag står inför att återigen släppa ut mitt sjuåriga sto i en stoflock. För..”
-
Gro Kittilsen » Titulerar mig numera Världsvan!: ”Kanon bra. Hilsen fra Norge”
-
Ing-Marie » Hur man tränar "the human"...: ”Du är bäst Indy, vilken underbar berättare ♥ kram till Tantann”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
tv klaustrofobi problemhäst rally sweden international horse show, stockholm, häst, häst i träning anaplasmosis hästpedagog svårlastad häst sweden tour vår träning & kunskap lärare 2009 kurser 2014 nh unghäst ridläger 2013 frihetsdressyr moderlösa föl ny datum! hästpedagogen, ronneby horse center, equus, ann li sverige horse & country tv halt häst equuscoach ridläger horsepower problem hästträning stress hästar hästpedagogen ann lindberg häst equus monty roberts ann lindberg join-up® hästpedagogen flyinge svårlastad inridning empati efterlyst ryggproblem join-up(r) hästpedagogen ridning fästningar kurskalender stella kyra k transport kanal sadelinprovning duallygrimman hästcoach lomma ridklubb hästkunskap ronneby horse center, hästpedagogen ann lindberg, lastproblem hästsläp djurplågeri veterinär barn & ungdomskurs tillridning bild join-up jakt flocken hästarnas språk ann lindberg monty roberts youtube filmer foder fång ems