HEJ I HÖSTRUSKET!

Livet har varit alldeles fantastisk hela hösten! Själv har jag hunnit med att träffa 100 talet hästägare som är helt fantastiska. Jag har lärt mig oerhört mycket.

Jag har haft förmånen att ha en demonstration i Mariestad. Den ena ridläraren Sanna, hade varit på Montys demonstration på Flyinge i april och själv arbetat med en utav deras ponny som var, ska vi säga, mest rädd för det mesta. Vi bestämde oss för att bygga vidare på Sannas fina arbete och fokuserade på det här med hinder och vattenmattor.
För att försöka bryta mönstret av kopplingar till sinnesstämning - muskelminne och synintryck byggde vi på idén med " SJÖN OCH ÅN". Bättre att hoppa i bäcken än att simma i sjön så att säga. Sanna hade gjort ett lysande arbete. Adrenalinet gick upp och ponnyn letade febrilt i sina DVD:er och tack vare Sannas "förarbete" hittade han snabbt till en lugn sinnesstämning. Denna DVD är då inte med högt adrenalin och "flight mode" utan tvärtom.
Från senaste ISES konferensen med Dr Andrew McLean, ledande forskare i Australien och mycket populär världen över, konstaterade man att hästar som får både positiv och negativ förstärkning vid inlärning, lär fortare än om man bara använder positiv förstärkning. För bara ett år sedan var man mer inne på att det var "bättre" för hästar att bara lära genom positiv förstärkning och att lägga till mat som belöning. Vi hoppas MED STORA BOKSTÄVER att forskarna fortsätter att studera dessa fenomen av STIMULI - en vacker dag kanske vi alla kan ha samma uppfattning om HUR hästar lär och VARFÖR de lär som de lär. Det viktigaste är inte metoden - det viktigaste är att det är bra för hästen, oavsett.

Som en parantes kan tilläggas, att i tidigare blogginlägg har jag tagit upp Radio Bilen & Round Penning Teknik ( AKA Montys Join-Up® i en rundpaddock ) - snälla snälla: Det säger väl sig självt att en häst blir rädd för en radiobil. Vi vet väl alla hur rädda hästar kan bli av en klippmaskin, tänk om den hade HJUL, nej vet Ni vad. nu får man skärpa sig! 

Detta leder mig då till vår Psykologi Helg - omåttligt populär varje gång vart i världen vi än kör dem! VI hade ett fantastiskt härligt gäng som gav oss många insikter och goda skratt! Standard Kommentaren är också lika slående oavsett var i världen vi är - Alla borde veta vad vi vet. Och här lär vi oss PRECIS vad positiv och negativ förstärkning verkligen är, vem som myntade uttrycket, varför och hur man applicerar det på människor och olika djurarter.

Hann precis städa Hjortholmen innan INTRODUKTIONS ELEVERNA flyttade in för en 10 dagars kurs! Detta är hästmänniskor som söker och verkligen vill förstå. De har ett brinnande intresse att komma flera lager ner i det här med hästkunskap, hästens beteende och olika tillvägagångssätt i träning med häst. MAN LÄR SÅ LÄNGE MAN HAR ELEVER - så Tack för att Ni satsar!

Så bar det iväg till SKARA och Biologiska Yrkes Högskolan. Tänk, det finns över 70 000 hästföretag i Sverige. Alla slåss vi om "DE RÄTTA ORDEN" för att locka Er på kurs. Många har säkert en liten tagg i sidan, man tycker att sin egen kursplan är bättre än den andra. Man försöker hålla sig ajour med vad alla andra i samma gebit hittar på. Man försöker nischa in sig. Och det är så, att så länge vi har den där lilla taggen, eller tävlingsnerven, eller egot (?) så innebär det samtidigt att man vill förkovra sig än mer. KUNSKAP ÄR MAKT är ju ett kraftigt svenskt uttryck. Det är så många tjejer som är forskare och beteendevetare idag - jag tror det behövs en balans i den annars så mansdominerade världen. För nog är det minst 50% av våra hästföretagare som är kvinnor. HEJA HEJA HÄSTSVERIGE! 
En vacker dag har vi kanske en RÖD TRÅD för hur hästar lär och varför - sen spelar det ingen som helst roll vilken metod eller koncept man själv vill använda. Jag kan lova att jag aldrig kommer att döpa något till Annmetoden - det är ju ALLA NI HÄSTÄGARE som gör det!

Så blev det ett par olika typer av lastträningar i Skåne. Hästar som inte vill, inte vågar, inte stannar kvar, har olyckor i bagaget. Varje häst är unik. Och nej, jag lasttränar inte utan min Dually. Richard Maxwell och Mikael Piece tex knyter en grimma så att trycket inte kommer i nacken - vi vet inte om det här i Sverige, men många hästar i USA och Sydamerika har "neck leasons" - och det är mycket uppmärksammat på olika håll i världen hos veterinärerna - våra hästar har också skador på sin nacke och hals, hästar får också blåmärke, det är bara att vi inte ser dem. 
Jag var iväg och hjälpte två härliga tjejer att få hem deras "nästan 2 åringar" från betet häromdagen. Tjej nr 2 sa till mig att hon aldrig använt - detta verktyg - förr. Jag frågade om hon red. -Jo, visst gör jag det, upp till 1.40 i hoppning. -Då vet du vad timing och eftergift är? Leendet och de avslappnade axlarna gjorde min dag! Vi lirkade och pratade lugnande, vi hade havrespannar och hjälm på huvudet. När unghäst nr ett skulle upp såg man tydligt att han visste att det gick uppför men hans muskelminne svek honom - så det var bara att göra som "di gamle gubbarna gör" - två där bak som hjälpte till att lyfta och JA! DET ÄR SKILLNAD om man har TIMING OCH EFTERGIFT i huvudet (och kroppen) så att hästen får sin belöning när den går lite framåt. Det var ett fantastiskt teamwork och häst nr två fick hjälp med att flytta på frambenen - handgripligen. Först ett ben och sen det andra. Så tog vi ett tag om gumpen medans mamma skramlade med havrehinken, så att bakdelen också följde med. På 30 minuter hade vi både fångat killarna, fått ut dem från hagen och pålastade. LUGNT TYST och utan krussiduler. Det gäller att veta Vad man ska göra När ;)

SÖDERKÖPING var förträffligt! Vilket gäng! Tänk er 8 ekipage med olika åldrar, raser och personligheter. Dessa kommer att finnas med mig en lång tid framöver. Det var magiskt att se och uppleva. 4 obeskrivliga dagar - så jag återkommer om denna kurs en annan gång.

Sa jag att jag spenderade 4 dagar med Monty i Helsingfors? Och mina fina kollegor från Lettland, Finland och Schweiz? Tom Gordin, VD på Helsinki Horse Show, har annordnat Monty Roberts demonstrationer 5 gånger nu, han sköter sig med andra ord! Det är ett privilegium att få spendera dagar med Häst & Monty. Vi är nog inte de lättaste eleverna, jag och mina kollegor. Vi vänder och vrider på ALLT som Monty säger och gör. VI tycker att han kunde gjort Si eller Så, och varför kan man inte Göra Så Här istället. På lunch och middag berättade Monty många härliga historier för oss CI´s, om hans besök hos Spanska Ridskolan och sitt arbete med hjortarna. Alltid lika fascinerande.

Så har vi ännu en examinerad Intro Elev, nämligen Therese Lindgren. Hon är idag utbildad Friskvårds Konsulent (tror jag det heter), alltså diplomerad massör. Här är jag helt oskyldig till hennes kunskap i dessa ämnen. Men Tess har varit "min ryttare" i många år nu, och vi älskar nog hästar precis lika mycket! Jag pressar mina kära INTRO ELEVER till det yttersta - på distans! GLÖM INTE ATT BOKA IN ER FÖR EXAMEN SÅ ATT VI ÄR MÅNGA MED SAMMA KUNSKAP! Ju fler vi är destu större chans att UTVECKLA det här med Hur hästar lär - och Varför!

Låt mig få avsluta med att säga att jag älskar hästar! Jag är också obotligt förtjust att se hästägare få AHA upplevelser. Och lika fascinerad och löjligt förtjust att se Era hästar både nöjda, glada och att de ställer krav på Er på ett så där respektfullt och medvetet sätt.

Våra fantastiska exklusiva Join-Up® clinics, våra Hästpsykologi helger och mcyket mycket mer ligger under planering för 2014. Vi kommer troligtvis inte att ha med Radio Bilar (fast vem vet...) en å annan NY FÖRELÄSARE och HÄSTFANTAST ska vara med och så var det ju det där med att Monty ska ha en Special Clinic i Sverige...eller två....eller tre..och det ska utlovas TÄVLING och VINST till detta, men det är JÄTTEHEMLIGT så säg inget än!

KEEP ON EQUUS ALL!


 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln