Horsemen IN ALL FORMS and some women too!

HÖSTEN KOM! Regnet det bara öser ner. Vissa morgnar när det är dags med morgonfodringen ser det ut som det går vågor genom leran i hagen. Ack man vet så väl att ingångar till hagarna bättre passar sig i ICKE NERFÖRSBACKE - men se inte visste de att jag skulle flytta in när Hjortholmen byggdes 1772...

I går förmiddags satt jag framför datorn och tittar ut - där mitt i hagen ligger 3 hästar ned. Hjärtat höjde tempot. Ni förstår, det regnade på rätt rejält och inte kan väl hästarna välja att ligga där ute i regnet när de kan gå in i lösdriften...är hästarna sjuka? Alla på en gång? Är det något fel på lösdriften? Medans jag drog på mig de leriga fottäckarna dök fler och fler frågor upp.
När jag så kommer ut har de börjat röra på sig lite, den lilla högen med leriga manar och svansar och icke färgbestämda täcke - nej, det är inte ofta de har täcke här på Hjortholmen, men 4 dygns regnande får mitt hjärta att BRISTA I TUSEN BITAR (och leran på långhåriga är ingen lek när man ska ut i skogen...ni vet vad jag menar va?), nåväl, de tre reste på sig så smått, ruskade på sig och gick iväg och betade! Den gamle stod redan uppe i andra hagen och betade. Minen var ungerfär "vilket jäkla väder då"!

Som Ni vet spenderar jag ett par dagar i månaden på BYS - Biologiska Yrkeshögskolan i Skara med Hästföretagarutbildningen. Det är precis lika spännande och intressant varenda minut kan jag lova! Senaste veckan har det blivit många föredrag med Active Stable hållare. Tänk, här har man gått och vänt och vridit på det här med hästar och installning och utevistelse och fodring och allt vill man ska bli alldeles alldeles UNDERBART för hästarna - och så smyger den där känslan in i märgen på en.....åh nu vill de komma in och få äta och sova gott. Och nog vill de det ibland när ruskvädret sätter klorna i själen, men inte 12 timmar...eller 8...sådär 2 1/2 timme brukar både de unga och "di gamle" (+23 alltså) tycka vara lagom! 

Handyman Kidde, sambon alltså, brukar ju få höra uttrycken från hundratals elever som spenderar tid här på Hjortholmen varje år: Ååååh Staaackars Kidde...nu är det ännu mer synd om honom för nu kommer mellanväggarna att ryka och ett par lastbilar med möjliga varianter av krossat material lär beställas! Låt mig bara få tillägga att när JAG åker iväg på kurser och håller demonstrationer runt om i landet, är det Kidde som fodrar och fixar, så jag kan LOVA att han är lika glad som jag för ett lättarbetat stall! Nya slogan för Hjortholmens Inackordering får bli:


                                              "Om Hästen Själv Får Välja"
                          "Hästarnas Hjortholmen"


Nu till intressanta saker! Förra veckan fylldes dels med bilder om en islandshästtränare som gav hästar valmöjligheten att antingen hoppa iväg på 3 ben eller helt enkelt lägga sig ner. Man skulle kunna skönja två läger, som i det mesta här i livet. Politik är oftas nästan 50/50, bilar har idag både E85 och vanlig tank, typ 50/50, man uttrycker sig med: Jag tycker -fast å andra sidan. Allt handlar om vad Jag Ser - Vad Jag Tror - Vad jag Känner. Vi människor reagerar på saker som vi ser och hör med närmare 100% känslor. Så är det, och i synnerhet vi hästmänniskor (och hundmänniskor) känner till detta fenomen tror jag, ja, säkert föräldrar också för den delen. Jag har naturligtvis belägg för mitt yttrande om detta efter en hel dag med GURUN Maria Österåker! Hursomhelst poppade det samtidigt upp en intervju med Honza Blaha på Irländsk TV.
Här har Ni den intervjun.
http://irishhorse.tv/honza-blaha-interview/ 

Så i samma veva skriver Tidningen Ridsport om Bo Jenå och FLYINGE. Nu har frihetsdressyren kommit tillbaka till Flyinge minsann. Till och med hästarna på Flyinge kunde trava över cavalleti frivilligt utan varken grimma eller rep. Så länge man använde positiv inlärning och hade fickorna fulla med godis så blev hästarna mycket motiverade. Ja säg det barn som älskar godis som inte blir motiverade till Fredagsmys! Tanken gick ( min alltså!) direkt tillbaka till Honza och Pignon som aldrig använder godis - det är ett annat förhållningssätt helt enkelt. Och nej, säg inte att Ann har sagt att man ALDRIG ska använda mat - jag lasttränade en ponny en gång och han blev som helt besatt av de där små runda burkarna som smakar äpple, morot och BANAN. Vi skruvade helt sonika fast burken med banansmak längst fram i släpet och VIPS så var ponnyn lättlastad! Men det är väl som men Kyra Clinicen i våras, alla journalister skrev att Kyra ger Sockerbitar när hon sitter upp (ja, med en eller två hästar av alla hundratals hon rider)....hursomhelst!

Jag har själv jobbat tillsammans med Gaylord Maynard på The Royal Lippizzaner Show i Las Vegas under 80 talet och lärt mig många olika tricks hur man tränar hästar för frihetsdressyr - och åter igen är det frågan om ens förhållningssätt till HUR HÄSTAR LÄR och KÄNNER och UPPFATTAR. Med alla dessa nyheter som kom till oss läsare och hästälskare förra veckan tror jag att det kan komma en massa GOTT ur det hela. Diskuterar vi inte kan vi inte förändra förbättra och förtydliga. Jag har elever i alla olika dicipliner och träningsmetoder - så länge vi "pratar EQUUS" är sannolikheten stor att hästen VILL vara och arbeta med oss.

Kelly och Monty har haft hur kul som helst på Englands Touren nu i höst. Jämrans att man inte kan vara med överallt! MEN vi kan se båda på H&C som det heter, alltså Horse & Country TV.
Här har Ni länken till H&C:
​http://www.horseandcountry.tv/episode/backstage-pass-monty-roberts


Monty har, som sagt, ett träningsuppdrag hos Drottning Elisabeth II i galoppstallet på Sandringham, i veckan var det "öppet" för studiebesök för många ryttare runt om i världen och det var så perfekt timat att MONTY var där och tränade - här är ett fint inlägg från en fälttävlansryttares Harry Meades upplevelse att se Monty utanför showringen!
http://www.harrymeade.com/latest-news/28102013122529-day-with-monty-roberts/ 

För övrigt har jag funderat på vad STRINGHALT heter på svenska, läst HIPPSON artikeln om Kompensatorisk Hälta (det har varit a TOP OF MIND i många år för mig) och följt Gittan från HästSverige och hennes twittrande från Veterinärmässan!

Dagens Kommentar från Kär Vän: Det är inte klokt att Duallygrimman är så Klåd Stillande!
Den ni, den kan Ni klura på till nästa gång! Dags för kvällsfodring i den "något -activ stable - aktiga-hästdelen" på Hjortholmen!


                                                        KEEP ON EQUUS ALL!
             
 

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln