första advent redan?

Tiden - är säkert precis lika dant för alla. Detta inkluderar även mina hästar här på Hjortholmen. De är Klockan! 
Man går ju där och tänker, om jag ska vara riktigt ärlig, kan jag till och med komma på mig själv att grubbla på det precis när jag är på väg att somna..huuuur ska jag göra för att tillgodose hästarnas tuggbehov på bästa sätt och samtidigt spara mina axlar och nacke..och rygg. Som 20 åring var jag ofta duktig på att harklar ur mig att jag minsann hade både styrka och ork (nog har man lite lätt ironiskt lett bakom ryggen på de där över 40 som sa att OM man bara hade varit lite duktigare som ung..) och tänkte minsann inte klaga. En betfor säck på den tiden vägde sina 40 kg och det tog man i ett rapp över axeln och stolpade iväg!
Nu är jag "den där över 40 (+)" och tänker så här: HUR kan det komma sig att hästbranchen är så in i norden dåliga på INNOVATIVA lösningar? 

För många år sedan kom sambon hem med en vagn. Den var minsann AMERIKANSK med tjocka små söta däck som tar 680kg minsann! Ovanpå det fick jag kedjor till "Mr Yardman" (alltså åkgräsklipparen). Det är en fröjd att mocka. Ja, det har det alltid varit, men det är en fröjd att köra och tippa. Ni förstår, jag har uteboxar. Så, jag kör min vagn från box till box och är nu nere på 90 sekunder per box. Nu ska det läggas till att det är 90 sekunder när hästarna har stått inne från 22-06.
(Jag tillägger även att det är sällan som våra hästar är inne, men "di gamle" kräver med jämna mellanrum att få lov att komma in och sova. Hade de fått välja, hade de velat komma ut igen vid 04 tror jag, men jag brukar bortse från detta.) 
Nåväl, eftersom den amerikanska vagnen (!) har tippanrodning och sambon har byggt en väg så att jag kan köra upp, backa till (praktikanternas fasa nr1, men de inser snabbt hur duktiga de blir på att backa med släp!) containern och med ett litet lätt "klick med foten" tömmer jag vagnen och så är mockningen färdig. Alldeles Lysande!

Med en pressening i "amerikanaren", är det också lätt att fylla upp med hösilaget och ut far jag och min Yardman med kedjor på till höhäckarna i hagarna.
Det må så vara att det kommer in hästar där ägarna bedyrar att hästen kommer att infinna sig på andra sidan E65:an på 3 röda om jag skulle få för mig att starta gräsklipparen i närheten av hästen - men de lär sig precis lika fort som en hund när de hör - eller ser - matskålen!

Eftersom jag även har krok på min Mr Yardman, och den är liten och smidig, är det lika mycket en fröjd att sitta där i "gula sadeln" och filosofera medan man harvarar paddockarna. Och EJ ATT FÖRGLÖMMA - med kedjorna på kan jag även koppla på tumlaren sådär vid 23 tiden när de börjat frysa och på så sätt kan jag platta till hagarna ivarjefall där det står och går mellan mat och vatten.
Som sagt, en alldeles lysande konstruktion det här med åkgräsklippare och amerikanare!
Jag lämnar det bästa till sist - med min Yardman kan jag också hämta hösilage vagnen, koppla på, backa till,, vinscha upp och köra fram de där härliga vita sockerbitarna på 350kg! Innovativt? Nja, jag är rätt säker på att du som Bonde skrattar gott - men se jag är så stolt över min lilla Mr Yardman och attiraljerna till. Det passar så fint in på lilla småskaliga Hjortholmen!

Fodringen som sker 4 gånger per dag är väl inrutat. När det är dåligt väder (alltså både blåser och regnar från sidan och i vårt fall blir det när det är nordliga eller ostliga vindar) har hästarna en förmåga att försöka skynda på klockan - de kan mycket väl påstå att jag har börjat bli senil och gammal!
Mitt nästa projekt är att lista ut HUR jag ska slippa att LYFTA höpåsarna - det är liksom slutklämmen på mitt innovativa liv på gården..

Som många av Er vet, har Indy (kiger mustangen Invierno) haft det tufft. Jag skulle kunna säga att han är en krigare med en järnvilja - men det handlar inte om det. Han har gjort vad han behövt för att kunna överleva. Det är mer mitt ego som talar när jag säger att min Indy är en Krigare. Jag har under senaste tiden misstänkt att han har Shivers/Shivering. Nu är det konstaterat utav 2 oberoende veterinärer som undersökt honom samt 2 veterinärer från USA från olika Universitets sjukhus.
Jag återkommer med en längre artikel om detta så att så mycket fakta som möjligt kommer med. Jag vill ändå berätta att jag satte in E-vitaminer 5 gånger högre dos, Magnesium 10mg per dag extra samt Beviplex Forte och MSM samt EQUIWINNER plåster. Jag är, som många vet, inte förtjust i "pulver och hukos pukos"  -  så här är en länk till EQUIWINNER (och de håller på att forska om just shivering as we speak):

 

www.annathelander.se


Jag och Indy har också blivit "ETT" - mina vänner frågar numera hur ANNDY mår (!) med tanke på den långa resa det varit - och jag har nog inte varit så där övertrevlig mot mina inackorderingar (eller sambo för den delen) de senaste 4 veckorna med tanke på Indy..så ANNDY mår fint! Lite skakningar kvar men vi jobbar på det!

Gamle Krigare nr1 - det vill säga CD mannen, ( och det är en riktig Krigare även enligt Ankan Carlsson) har som sagt bytat ut mig mot en 8 årig brunett. Både Donna & CD är mycket klara över att de inte klarar sig utan varandra en endaste minut! De är fjantigt kära i varandra, nästan så att det blir larvigt. För att skaderisken ska vara så minimal som möjligt får jag helt sonika låta dem hållas. En ynka 5 minuters separation resulterar i att Lotus tar sin chans och sen blir det bara fullständig kaos. Ja, jag vet, jag har sagt att jag aldrig sätter sto och valacker i samma hage....men nu har jag gjort det och jag får anpassa mig och låta Donna få nöjet att umgås med CD hela dagarna...( my Man!).

Jag har även de senaste veckorna följt debetterna om "Stillbedömning i SM" - jag förstår inte varför det är specifikt "upphängt" på B-ponny - så jag ska sätta mig mer in i det hela. Vad jag inte förstår är varför det inte är med från första början? Precis som "special hinder"? Som sagt, när jag tävlade i USA var det bara stilbedöming och alltid special hinder även i de lägsta klasserna. Det var viktigt och naturligtvis var det bra och pedagogisk feedback. En och annan domare var väl kanske inte de bästa på att "lära ut" hur man ska uppföra sig mot andra..(!) men de var väldigt få.
Jag hann inte upp till Hällekis och Honza Blaha:s kurs, så det blir ingen feedback därifrån från mig denna gång, vi provar 2014 istället.
Jag har också haft nöjet att titta på hoppning och dressyr från Stockhom Horse Show i helgen mellan regn och blåst. Det ÄR stor skillnad för de som har en uppsjö av topphästar att rida varje dag.
Man kan ju bli lite avundsjuk.

Så var det det där med Longines Klockan..på Helsingfors Horse Show var vi och Monty med. Vi hade glömt KLOCKAN!! När jag såg Longines stora silverklockor utbrister jag Åh, vi måste själa en klocka till Monty. Nu råkade John från Longines stå där bredvid sina stora silvriga klockor, han reser runt hela världen med dem tydligen, och skrattade högt och sa You Can Try! Så, med sin 40+ charm (!) och en kopp kaffe, ringde John sin chef och 5 minuter senare hade vi en SPONSOR!

Jag har utlovat 2014 års KURSPLAN flera veckor nu - men INDY kom emellan! Jag och mina kollegor har ändå kommit långt i vårt EQUINE EDUCATION SYSTEM™ - så om inte annat blir det en härlig JULKLAPP för framtiden, det kan jag utlova!

Det är också bestämt att jag med kollegor åker till HORSEMAN´S CALLING första helgen i april och sen direkt ned till GERMAN TOUR - Monty & Friends Tour och vi ska även hinna med vår årliga konferens med Monty och en Special Clinic och bok release!

 

Keep On Equus All!

Kommentera gärna:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln