Det var ett tag sen!
Tack för att Du kikar in igen och fortfarande hänger med. Det är STOR konkurrens idag om både de formella och informella lärorna så att säga. Utbudet på kurser och clinics, föreläsningar och forskning har nog aldrig varit så stort. Sociala medier fylls med uppmuntran till veckokurs, onlinekurs, dagskurser och länkar till alla möjliga artiklar - allt för av vi hästälskare ska kunna förkovra oss i kunskap. Absolut, jag är en av dem som söker kunskap och en av dem som erbjuder kunskap. 

Frågan dyker ju såklart upp med jämna mellanrum - vad är rätt? Vad är fel? Vad är fakta? Vad är föreställning? Vi har en fantastisk förmåga att använda oss utav metaforer när vi pratar häst. Argumenten är vi också duktiga på - vi lär oss hur vi ska säga något för att få bästa "slagkraft". Alla har vi våra sanningar, är det inte så?

Torsdagen den 9 maj 2019 kommer ett avsnitt med mig inkluderat. The Topic är "hästarnas språk" i SVT:s hästserie FLOCKEN med Sanna Lundell. Kan jag verkligen hästarnas språk eller deras sätt att kommunicera? Är det förankrat i den vetenskapliga världen? Har Monty Roberts och hans instruktörer verkligen rätt i det de säger? Tja, det kan absolut problematiseras. För att inte fastna i vad eller vem som har fel eller rätt - eller mindre sannolikt rätt - eller fel ;) så kan vi istället ställas oss frågan: Vad säger forskningen egentligen? 

Inte mycket tyvärr. När det gäller flockstruktur och flockdynamik verkar det finnas två läger - de som anser sig kunna påvisa flockdynamik och de som anser sig kunna falsifiera dessa påståenden. Så fungerar det i den vetenskapliga världen. När det gäller hästens kommunikationssignaler så vet vi alla att svans och öron spelar en roll i "hur vi människor kan veta" om hästen är glad eller sur. Men det är fortfarande människans tolkning. Och det är här det blir både intressant och komplext av den enkla andledningen att vi människor gärna vill ha "homeostas" även i vår kunskap. Det är alltså inte bara hästar som hela tiden "letar balans". Hur jag tolkar hästens uttryck och med vilken kunskap jag utgår från för att göra detta behöver inte nödvändigtvis vara hur en annan människa tolkar det. 

Egentligen hade jag kunnat skriva en hel doktorsavhandling om det här. Men, här kommer ytterligare klurigheter. En avhandling, forskning (eller en liten C-uppsats) kan inte ta upp allt och alla perspektiv. Avgränsning och fokus på Vad, Hur, eller Varför är grundläggande. Vill man undersöka något? Vill man försöka förklara något? Vill man falsifiera något eller replikera en studie för att se om man får samma resultat? Det är just därför vi ibland blir upprörda (kanske bara jag?) när man kommer över en forskningsartikel. Tankar som ; men hur tänkte dom här? Varför har dom inte med det, och det och...det? Eller; dom har ju ställt HELT FEL FRÅGA!

Nåväl, åter till hästarnas språk och flocken. Är det en kulturell grej det här med att vi förr betraktade hästen som; DEN som ska göra som jag säger utifrån det militära arvet? Och sen blev vi lite influerade (influencer är ju på modet eller hur!) att en god företagsledare verkar vara lite snällare och får bättre resultat - så då kanske det är bra att jag är en god ledare? Och nu - nu har inte hästar någon flockstruktur längre - enligt vissa - för nu har vi inte bara En ledare i våra organisations strukturer - nej, nu har vi en helt NY uppsättning (eller föreställning) om olika typer av ledare.... eller PARTNERS.

Ur ett sociologiskt och beteendevetenskapligt perspektiv är detta oerhört intressant. Fakta är ju också något som vi hästälskare har börjat diskutera mera i sociala medier. Ändå skönjas "falsifiering" och en individuell "jag-tror-inte-på-det-där-för-jag-hade-en-häst..". Argument och metaforer haglar med andra ord.

Något som är riktigt bra med detta är att, genom att "inte tro på" eller "viljan att försöka lista ut något" gör att det forskas mer och fler diskussioner kommer upp till ytan. Den dicsiplinerande betraktelsen och bemötandet av hästen har inte fått så mycket utrymme varken i vårt dagliga tal eller i forskningen. Här tänker jag på den inställningen vi har blivit präglade, eller socialiserade in i, att ha på hästen. Tänk själv för ett ögonblick på följande: DEN SKA VETA VEM SOM BESTÄMMER i förhållande till Gullan Bornemarks "Min kära lilla ponny" - du är så fin min kära lilla ponny - min kära lilla vän. 

De "informella lärorna" har fått mycket kritik och fokus den senaste tiden. Det i sig är intressant - inom vetenskapen pratar man om hegemoni och diskurser men även vem som har makten att uttrycka sig och vem som är inkluderad i den LEDANDE diskursen. En strävan efter balans kanske? För mig har det varit omtumlande år som studerande inom beteendevetenskap. Jag känner mig som en TREBENING; ett ben i ridsportsvärlden, ett ben i den "alternativa världen" (vem som nu kom på att det är alternativt?) och ett ben inom forksningen. SÅ INTRESSANT OCH KOMPLEXT!

Ja just det; hästarnas språk och flocken! Jo, jag tror på och kan bevisa att hästar har en specifik uppsättning med kommunikationssignaler i mötet med både artsfränder och andra varelser (eller en vit plastpåse i busken). Hur många forskare har fokuserat på dessa specifika signaler? Inte många. Inte många alls tyvärr. Vi människor är färgade av tradition och kultur på så många plan. Ska något studeras utifrån etologin eller samhällsvetenskapen? En doktorsavhandling räcker helt klart inte till ;) 

Min kunskap ifrågasätts hela tiden - allra mest utav mig själv. Och vi måste våga prata om det här - för hästens skull. Vi måste anstränga oss mer genom att granska våra egna tillkortakommande och förförståelse för fenomen, begrepp, metoder och föreställningar. Vi gör det inte bättre för våra hästar om vi inte reflekterar över HUR vi pratar om hästen; hur vi betraktar och bemöter hästen och vart "vi får allt ifrån".

PS Listan kan göras lång gällande referenser till forskning och artiklar gällande flockdynamik. Man kan välja själv vad som passar in i ens egen bild av verkligheten faktiskt. Men Ni får googla själva!

KEEP ON EQUUS ALL!

 

Läs hela inlägget »

BLEKINGE IGEN!
Här går det undan! Den 25 oktober kör jag en dag hos Ronneby Horse Center i Blekinge Ridsportförbunds regi.
Vi börjar med en föreläsning på ca 1 1/2 timme och efter lunch blir det 4 hästar i rundpaddocken som får visa sitt tysta språk EQUUS och deras personligheter och egenskaper! Varmt Välkomna!

Läs hela inlägget »
I lördags var det officiell invigning för rundkorallen! Ann Lindberg höll en Clinic med Monty Roberts Join up som ledstjärna. Solen log mot oss och hästarna trivdes samtidigt som de tvåbenta deltagarn I lördags var det officiell invigning för rundkorallen! Ann Lindberg höll en Clinic med Monty Roberts Join up som ledstjärna. Solen log mot oss och hästarna trivdes samtidigt som de tvåbenta deltagarn

Ibland har man helt enkelt tur med vädret! Den 3 oktober bar det iväg långt (!) ut mot kusten efter Karskrona i Blekinge. Och där bredde havet och landet ut sig för mina ögon - vilken vacker syn! Veronica & Fredrik gav mig den äran att inviga deras fina rund paddock och med ett 20 tal hästfantaster bjöd 4 fina hästar upp och visade oss hästens tysta språk EQUUS!
Jag vill sända ett STORT TACK till både hästägare och publik för att just Ni förgyllde våran dag!
Sänder ett extra varmt TACK till Margaretha Borelious som tog foto och körde mig både fram och tillbaka! Tänk, när man är lite likasinnad så rinner tiden iväg, goda skratt, fin eftertanke och många nyttigheter under denna STRÅLANDE oktoberdag i Blekinge!

FOTO: Margaretha Borelious
FOTO: Margaretha Borelious

Dagens TIPS blev: HA ALLTID KUL MED DIN HÄST - är det inte roligt så ÄNDRA på det! Alla hästar "pratar EQUUS" men med olika egenskaper och personligheter är inte den ene den andre lik :) Inte ska man känna att man har problem bara för att träffa Hästpedagogen Ann, nej, ju MER KUNSKAP man har - desto ROLIGARE har man ihop! Ju bättre jag är med TIMING & EFTERGIFT desto mer Harmoni & Balans!

FOTO: Margaretha Borelius
FOTO: Margaretha Borelius

Missade du mig? DÅ har du chansen att möta upp på RONNEBY HORSE CENTER den 25 Oktober! Jag håller en föreläsning 1 1/2 timme och sen efter lunchen har vi 4 fina häst stjärnor som visar på hästens tysta språk, gör Join-Up® och så långlinar vi lite och ser hur hästen är höger eller vänsterhänt, hur jag kan stötta min häst och hur VI kan ha ROLIGT IHOP! 
Väl Mött & än en gång TACK Blekinge!

Läs hela inlägget »

Tiden den bara rusar iväg! Och helt plötsligt var det vår! Jag får be Er alla om ursäkt - jag fastnade på Facebook och även om jag hade bloggen i bakhuvudet kom jag aldrig så långt som till inloggningen ;)  
Här på Hjortholmen blir det tystare och tystare..ett par kära vänner har galopperat vidare till Horse Heaven och några inackorderingar har flyttat uppåt landet och utomlands. 

Efter det stora äventyret i Stockholm (som Indy har berättat om) fick jag sätta mig på kontoret och komma ikapp mina studier. Innan jag visste ordet av det så var det dags för en ny termin och just nu sitter jag med en uppsats med överskriften:
HÄSTENS LÄRANDE - Vem bär ansvaret?
Jag har varit iväg på ett par föreläsningar under våren men avstått från att ha kurser eller demonstrationer. Det är alltid lika svårt att avväga vad som är viktigast för stunden när man är egenföretagare. Men jag vill verkligen förkovra mig och bli än bättre på det jag gör - så studierna får gå lite lite före företaget för ett tag i varje fall!

Det är inte många dagar kvar till 80 ÅRS KALASET! Tjoho vad det ska bli alldeles alldeles underbart att komma till Flag is Up Farm igen. Jag hade i och för sig förmånen att umgås med både Monty och mina kära kollegor förra helgen nere i Tyskland på German Tour, men det är något alldeles speciellt att gå in genom de stora grindarna och följa rosenallén ner till FIUF.

För att fortsätta dryfta om mig själv ;) så fick jag idag en bokning ner till PUSTAN i Ungern. Lika mycket det är TJOHO! Min goda vän och kollega Kata Pataky, CI i Ungern ska ha en 5 dagars unghästubildning med sina elever. Detta ser jag fantastiskt mycket fram emot! Sist jag var i Ungern var 2008 med Monty. Då flög vi in sen kväll - demo hela dagen - och sen tidigt flyg hem nästa morgon. Så det ska bli spännande att se hästarna på Pustan denna gång!

För övrigt är den gamla enaxlade bojsläpan lastad med rundpaddocken och jag och Hugo (bilen alltså!) drar upp till norr om Borås inför en Halvdags Demo den 1 maj. Alltid oerhört välkomnande och varmhjärtat när ridskolor bokar in mig! Jag tror jag har lika god tur denna gång och kan ta med mig en ridlärare in i rundpaddocken - de har kunskap ut över gränserna, den saken är säker! Nu när jag har fått en Selfie Stick så blir där säkert ett och annat foto taget :)

KEEP ON EQUUS ALL
så hörs vi efter 1 maj!

Läs hela inlägget »

Ett EXTRA TACK till Eva & Janne Pettersson som ställde upp med bil till Indy & mig och Tomas och Helena som var Junior & Senior Groom! Tack varmaste Ann & Indy

Läs hela inlägget »

STOLT, GLAD, Varm i själ och hjärta! Precis så är det när man haft det stora nöjet att spendera en helg med sin mentor och fantastiska kollegor. Jag önskar att Ni alla hade kunnat vara med! Här kommer ett bildspel till Er. Med förhoppning att Ni får en stor dos av HÄRLIG KÄNSLA!

loading...
Läs hela inlägget »

HÄSTPSYKOLOGI KURSEN 6-7 SEPTEMBER!
Vi ser så fram emot att träffa Er alla! Lite extra information till Er - platser kvar för kurs, 2 platser kvar på B&B! Själv kör jag en extra uppdatering tillsammans med Dr Andrew McLean nästa vecka  Och som vi brukar säga; Det spelar ingen roll vilken metod du vill använda - så länge du "pratar" EQUUS! KEEP ON EQUUS ALL!
Extra Info:
HÄMTNING/LÄMNING Tåg Skurup eller Flyg Sturup? Inga problem, meddela när du anländer/åker hem så ordnar vi med hämtning/lämning. Det tar ca 12 min till Sturup och 12 min till Tågstationen Skurup. Vi börjar 9.30 på lördag och avslutar ca 16.30 på söndag. Telefontid för frågor & svar Tisdagar 10-11 och Torsdagar 9-10 vecka 32. Vecka 33 endast Torsdag 9-10. Vecka 34 Tis 10-11 och Tors 9-10. Varmt Välkomna!

Läs hela inlägget »

Svenska Hästavelsförbundet har tagit intiativet till årets happening på FRIENDS ARENA sista helgen i november tillsammans med Sweden International Horse Show! En kavalkad av olika raser i vårt avlånga land! Min Kiger Mustang Invierno är den förste Kiger Mustangen född utanför USA:s gränser, nämligen här i Sverige. "Indy" och jag kommer att framträda på SIHS tillsammans med Indys halvsyster "Kakan" och Jessica Monasdotter, vi har en monter där Du kan ställa frågor om vår ras Kiger Mustangen och träffa mig som Hästpedagogen Ann Lindberg!
Nu gäller det att träna för fulla muggar! 
http://www.swedenhorseshow.se/det-finns-en-hast-alla/

KIGERMUSTANG
Kigermustangen är ett urval av den nordamerikanska vildhästen. Den måste härstamma från ett av de två reservaten Kiger eller Riddle i Oregon, USA. Rasen upptäcktes 1977 och hålls sedan dess under sträng uppsyn för att inte blandas med andra mustangflockar. Rasen är fortfarande liten, ca 60 individer i Sverige.
Bakgrund: De första hästarna som kom till Europa importerades till Malmö 2002. Ett flertal vildfångade individer finns i det svenska avelsmaterialet. Kigern är en förvildad tamhäst, som härstammar från conquestadorernas stridshästar som seglades till den Nya Världen i slutet av 1400-talet. Under deras långvariga, vilda liv har naturen avlat fram en ytterst frisk häst.
Egenskaper: Tålig, lättlärd, säker på foten, har starka ben och stenhårda hovar.
 Mankhöjden är 142-158 cm. Den är med få undantag brunblack eller musblack. Primitiva tecken som zebraränder på benen kompletterar blacktecknen, de svarta benen och ryggål. Manen skall gärna vara tvåfärgad. 
Den mest kända Kigermustangen heter Donner och stod modell då filmbolaget Dreamworks gjorde den animerade filmen ”Spirit”.
Vill du veta mer?
www.skim.nu
KEEP ON EQUUS ALL!

Läs hela inlägget »

 Dear followers and friends,
Its with sadness and repudiation that Monty and the Join-Up International Organization have watched the show on Brazilian broadcast TV Record last night, with severe accusations on our image and reputation. Whereas all legal actions are being taken immediately, there are some important facts we would like to make public:
- Monty Roberts is a 79 year old professional and has been working with horses for more than 70 years in about 30 countries in the world. About 3000 public demonstrations have been already given with more than 11 thousand horses worked in his career. 100% of the demonstrations have been photographed or filmed by at least one person in the audience. There is not a single scene in Monty Roberts' entire life that shows Monty Roberts beating or treating a horse badly.
- Monty Roberts has been to Brazil more than 5 times and have given more than 10 public demonstrations in the country for thousands of people. There has not been a single complaint regarding any animal that has participated in these demonstrations.
- Monty Roberts does not travel with a film crew. All filming is done by the organizers of the events where Monty Roberts participates. All the footage presented on TV Record´s show was filmed by the Mangalarga Association Staff. Monty Roberts only asked the professionals that were filming the scene to show the cruelty that was being made to the animal, as he wanted to possess material that could show people how harsh the traditional methods still are in many regions all around the world.
- Monty didn't instruct the people dealing with the horse as to how they should have done their method. Everything they have done came from their personal experience and knowledge. It was incorrect of the reporter when he says that Monty is asking the men in the arena to tie the horse in the pole. Monty is pointing to the pole for the videographer not to miss this scene of cruelty. This can be verified in the original, unedited film.
- Everything would have been done anyway, as it was scheduled to happen by the organization, without any recording being saved. It was Monty Roberts who had the courage to ask for everything to be recorded so that it could be proven how horses are started in this harsh way.
- There was a veterinarian requested by Monty Roberts, and there is no truth in the fact that the horse has died after the demonstration.
- The horses were being kept in dozens of confined in tiny pens with bad footing (made of sharp rocks), and Monty complained to the organization about that.
- Its partially true that Monty could have jumped in the pen and tried to stop the action. It might have been a mistake not to do it. At the same time, one has to think that Monty was not in charge of the demonstration, is a 79 year old man who doesn't speak Portuguese and was invited to watch. It is also true that almost a hundred people were watching the scene and not only no one tried to stop it, but cheering can be heard when the horse fell on the ground after being beaten. This was not shown on the edited video of last night's show.
- Monty was given no chance to show his side of the facts. The reporter sent an email to Monty Roberts saying that they wanted to talk about the Join-Up method because there was many people who loved the latest TV report done about the method (the email is in the possession of Monty Roberts). There was a call then last Thursday, only a few days before the broadcasting of the show, with a completely different approach, clearly aiming to put Monty Roberts on the criminal side of the story. After that Monty Roberts has tried to reach TV Record many times through his representatives in Brazil to show his side of the facts, and no phone call has been returned.
It's a sad day. For Monty, for his cause, and mainly for the horses. As stated, all legal measures are being taken. Monty has a deep admiration for Brazil, for its people, and how they are learning a new way to relate with horses. He thanks everyone for the supportive messages he has been receiving, and apologizes to people who are feeling betrayed after seeing these disturbing facts. He will do everything in his reach to bring the true facts public.
Sincerely, Monty Roberts and family

Läs hela inlägget »
 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter