Telefonen ringer och jag hör en desperat skakig röst: - Jag hoppas du är hemma? frågar rösten. Jag förstår att något har hänt och i bakgrunden hör jag hästhovar mot asfalt. Jag tittar ut genom fönstret, regnet öser ner, vinden har mojnat men det börjar bli mörkt. Ett sådant samtal vill man inte behöva göra -  eller ta emot. 

En häst har lagt sig i transporten. "Lagt sig" kan betyda många saker; har den halkat, behövt trampa om och tappat balansen? Blivit skrämd av den andra hästen och velat flytta sig undan? Eller har "mottrycksreflexen" kickat in? Stått för trångt? För hårt och kort uppbunden? Frågorna var många. 

Vi är många som tar för givet att det är bara att lasta hästen så lär den sig att åka. Det är många av oss hästmänniskor som har våra egna små trick om hur vi tränar hästen både till skänkelvikning och att lasta sig själv. Vi är säkerligen en hel hög som har både erfarenhet och tips på hur hästar både bör lastas/lasttränas och åka. Vi utgår från erfarenhet och kunskap. Sen är vi många som tänker, vänder och vrider på tankarna, har många strategier och en hel del planer när det väl ska lasttränas/lastas och åka.

Jag blir främst rädd när jag hör om förslag på sociala media att en halsrem ska på - denna rem ska sedan bindas fast med rep (eller grimskaft) - alltså så att hästen verkligen inte kunna komma loss - från bommen fram. De olika förklaringarna till att detta "bör göras" är många:
- Då känner han att han sitter fast - och står still, även om han kan ha lite bråttom ut.
- Då lär han sig att det inte är lönt att bråka - han får lösa det själv. Lägger sig ner gör det ju bara en gång.
- Det har jag gjort med alla - fixar dom inte det så är det inte en häst för mig.
- Så gjorde man alltid förr - varför skulle det då vara fel nu?

Låt mig först få poängtera att bommarna fram förr var fasta. Oftast fastsvetsade i själva karossen. Det är de INTE idag. Idag har de flesta hästtransporterna bommar fram som kan släppas ner utifrån. Vad jag framförallt är förundrad över är att vi - de intelligenta och rationella människorna - inte tänker på hur bommen fram är monterad i transporten.  

Det stämmer att vi i vår tradition och hästkultur i de allra flesta fallen - förr alltså - lärde det väl avvanda fölet att vara uppbundet. Det är fortfarande många stuterier och tränare som vet hur man lägger upp den här träningen på den unga hästen. Det finns tyvärr alldeles för många som inte vet hur man kan lära en häst att "sitta fast". VI saknar kunskap och det vi är så snabba på att slänga ur oss - vi hästmänniskor - "det sunda förnuftet". Nu ska jag inte vara den som är den - naturligtvis kan det finnas en häst eller två som fixar sin halsrem (alldeles för kort bundet) i en transport. Halremmar har också varit en del utav vår tradition och hästkultur. Är du född på 60-talet eller senare och spenderade tid på en svensk ridskola, då har du säkerligen sätt många hästar med halsrem i spiltan. Idag står de flesta hästarna i en box..

Det är på tapeten - hästvälfärden. Aktörer från alla håll och kanter slåss om ordet och hur orden ska sammanbindas för att få det att låta så bra som möjligt. Det ska "kännas rätt" när man läser en text. På 90-talet blev vi översköljda utav utländsk litteratur från världens hörn. Vi blev influerade. Influerade utav texter och bilder som "talade" till oss. Och inte sällan blir där en krock mellan inlärd kunskap, tyst kunskap och kritik mot diverse "metoder". Metoder utifrån traditioner och kulturer från olika länder. Betraktandet och bemötandet kan se olika - men även lika - ut. Den stora frågan dyker dock alltid upp; Vem har rätt och vem har fel? 

Jag är rätt säker på att någon som läser den här texten har sett människor piska in, vinscha in och rent allmänt bete sig allt annat än "bra" ur ett hästvälfärdsperspektiv, när det kommer till lastning av häst. Rättfärdigandet kan uttryckas med;
- Den ska minsann lära sig!
- Den här är ett j-kla a__ och "ska ha det",
- Den ska inte dominera mig,
- Den ska inte komma undan, den ska inte....den ska göra som jag säger!
Vi har då med andra ord valt att lägga ansvaret på hästen samtidigt som vi ser hästen som en lägre stående varelse. En varelse som vi säger att vi älskar - men den ska göra som jag säger. 

På något sätt flyger vårt säkra kort - det sunda förnuftet - ut med gödseln när vi mockar. Eller, ofta kommer vi på lysande saker när vi mockar ;) så det är väl när vi träffar andra och börjar diskutera det som vi måste slå oss för bröstet och poängtera vad vi kan. Tänk, så svårt det är att vara människa. I synnerhet hästmänniska. Det är som om vi bär runt på en tung ryggsäck med föreställningar om hur det BÖR vara - att vara en hästmänniska. Och det sätter krokben på oss i många lägen.

Telefonsamtalet så här en sen lördag eftermiddag var inte roligt. Är någon skadad? Vart är ni? En telefon med lite batteri kvar finns med. Jag tar med mig hjälm, reflexvästar, telefon med extra laddare, Duallygrimman (! ja, man är lite yrkesskadad) och en lååååång lina (!ja, man är lite yrkesskadad). Jag ber dem åka iväg med den andra hästen som står kvar i transporten. Kör den till hemmet och kom tillbaka med transporten. Samtidigt lägger jag ut en blänkare på sociala media för att se om jag kan hitta en B-korts lastbil sent en lördag. En lastbil har mer plats för en häst som "lägger sig" och det är helt klart mycket enklare att få ut dem om de nu "råkar lägga sig ner". 

Genom lantbrukslandskapet i regnigt mörker möter jag den förtvivlade rösten. Vi löser det här säger jag. Det visar sig att det aldrig hänt tidigare. Rätt lastat, van att lasta och åka, rätt uppbundet (nej, ingen halsrem här), ordning och reda. Jag säger att oavsett varför det hände så ska hästen få komma hem - och det är bra om alla är helskinnade när vi väl är framme! Där finns såklart även en stackars förare som har sitt lilla trauma. Det var inte körningen som gjorde det - hen körde hur bra som helst. Men det går inte att bortse ifrån att alla som är involverade i en olycka har ett behov att förstå, processa och landa i situationen som hänt. Det gör vi människor på liknande men olika sätt. Det allra svåraste för oss hästmänniskor är såklart hästen - vad vi faktiskt utsätter dem för. En balansgång - en evig balansgång. Vetskapen att hästar associerar situationer med ljud, rörelsemönster, lukter och bilder, ger alltid en retning på nerverna hos mig, om en häst varit med om en olycka. Sannolikheten att det händer igen är svårkalkulerad ibland - och klockrent 100% andra gånger.

Jag vill passa på att TACKA alla Ni som återkopplade på blänkaren på Hästfolk Skåne på FB. Stort Tack. Det löste sig. Vi fixade det. Det blev bra. Nu återstår bara processandet med allt; varför? hur? varför? varför? men...och några varför till. Så är det att vara människa. Hästen har det mycket lättare - de slipper stå och tänka på alla hemskheter och framförallt så slipper det tänka: TÄNK OM....
 

Läs hela inlägget »

Det var ett tag sen!
Tack för att Du kikar in igen och fortfarande hänger med. Det är STOR konkurrens idag om både de formella och informella lärorna så att säga. Utbudet på kurser och clinics, föreläsningar och forskning har nog aldrig varit så stort. Sociala medier fylls med uppmuntran till veckokurs, onlinekurs, dagskurser och länkar till alla möjliga artiklar - allt för av vi hästälskare ska kunna förkovra oss i kunskap. Absolut, jag är en av dem som söker kunskap och en av dem som erbjuder kunskap. 

Frågan dyker ju såklart upp med jämna mellanrum - vad är rätt? Vad är fel? Vad är fakta? Vad är föreställning? Vi har en fantastisk förmåga att använda oss utav metaforer när vi pratar häst. Argumenten är vi också duktiga på - vi lär oss hur vi ska säga något för att få bästa "slagkraft". Alla har vi våra sanningar, är det inte så?

Torsdagen den 9 maj 2019 kommer ett avsnitt med mig inkluderat. The Topic är "hästarnas språk" i SVT:s hästserie FLOCKEN med Sanna Lundell. Kan jag verkligen hästarnas språk eller deras sätt att kommunicera? Är det förankrat i den vetenskapliga världen? Har Monty Roberts och hans instruktörer verkligen rätt i det de säger? Tja, det kan absolut problematiseras. För att inte fastna i vad eller vem som har fel eller rätt - eller mindre sannolikt rätt - eller fel ;) så kan vi istället ställas oss frågan: Vad säger forskningen egentligen? 

Inte mycket tyvärr. När det gäller flockstruktur och flockdynamik verkar det finnas två läger - de som anser sig kunna påvisa flockdynamik och de som anser sig kunna falsifiera dessa påståenden. Så fungerar det i den vetenskapliga världen. När det gäller hästens kommunikationssignaler så vet vi alla att svans och öron spelar en roll i "hur vi människor kan veta" om hästen är glad eller sur. Men det är fortfarande människans tolkning. Och det är här det blir både intressant och komplext av den enkla andledningen att vi människor gärna vill ha "homeostas" även i vår kunskap. Det är alltså inte bara hästar som hela tiden "letar balans". Hur jag tolkar hästens uttryck och med vilken kunskap jag utgår från för att göra detta behöver inte nödvändigtvis vara hur en annan människa tolkar det. 

Egentligen hade jag kunnat skriva en hel doktorsavhandling om det här. Men, här kommer ytterligare klurigheter. En avhandling, forskning (eller en liten C-uppsats) kan inte ta upp allt och alla perspektiv. Avgränsning och fokus på Vad, Hur, eller Varför är grundläggande. Vill man undersöka något? Vill man försöka förklara något? Vill man falsifiera något eller replikera en studie för att se om man får samma resultat? Det är just därför vi ibland blir upprörda (kanske bara jag?) när man kommer över en forskningsartikel. Tankar som ; men hur tänkte dom här? Varför har dom inte med det, och det och...det? Eller; dom har ju ställt HELT FEL FRÅGA!

Nåväl, åter till hästarnas språk och flocken. Är det en kulturell grej det här med att vi förr betraktade hästen som; DEN som ska göra som jag säger utifrån det militära arvet? Och sen blev vi lite influerade (influencer är ju på modet eller hur!) att en god företagsledare verkar vara lite snällare och får bättre resultat - så då kanske det är bra att jag är en god ledare? Och nu - nu har inte hästar någon flockstruktur längre - enligt vissa - för nu har vi inte bara En ledare i våra organisations strukturer - nej, nu har vi en helt NY uppsättning (eller föreställning) om olika typer av ledare.... eller PARTNERS.

Ur ett sociologiskt och beteendevetenskapligt perspektiv är detta oerhört intressant. Fakta är ju också något som vi hästälskare har börjat diskutera mera i sociala medier. Ändå skönjas "falsifiering" och en individuell "jag-tror-inte-på-det-där-för-jag-hade-en-häst..". Argument och metaforer haglar med andra ord.

Något som är riktigt bra med detta är att, genom att "inte tro på" eller "viljan att försöka lista ut något" gör att det forskas mer och fler diskussioner kommer upp till ytan. Den dicsiplinerande betraktelsen och bemötandet av hästen har inte fått så mycket utrymme varken i vårt dagliga tal eller i forskningen. Här tänker jag på den inställningen vi har blivit präglade, eller socialiserade in i, att ha på hästen. Tänk själv för ett ögonblick på följande: DEN SKA VETA VEM SOM BESTÄMMER i förhållande till Gullan Bornemarks "Min kära lilla ponny" - du är så fin min kära lilla ponny - min kära lilla vän. 

De "informella lärorna" har fått mycket kritik och fokus den senaste tiden. Det i sig är intressant - inom vetenskapen pratar man om hegemoni och diskurser men även vem som har makten att uttrycka sig och vem som är inkluderad i den LEDANDE diskursen. En strävan efter balans kanske? För mig har det varit omtumlande år som studerande inom beteendevetenskap. Jag känner mig som en TREBENING; ett ben i ridsportsvärlden, ett ben i den "alternativa världen" (vem som nu kom på att det är alternativt?) och ett ben inom forksningen. SÅ INTRESSANT OCH KOMPLEXT!

Ja just det; hästarnas språk och flocken! Jo, jag tror på och kan bevisa att hästar har en specifik uppsättning med kommunikationssignaler i mötet med både artsfränder och andra varelser (eller en vit plastpåse i busken). Hur många forskare har fokuserat på dessa specifika signaler? Inte många. Inte många alls tyvärr. Vi människor är färgade av tradition och kultur på så många plan. Ska något studeras utifrån etologin eller samhällsvetenskapen? En doktorsavhandling räcker helt klart inte till ;) 

Min kunskap ifrågasätts hela tiden - allra mest utav mig själv. Och vi måste våga prata om det här - för hästens skull. Vi måste anstränga oss mer genom att granska våra egna tillkortakommande och förförståelse för fenomen, begrepp, metoder och föreställningar. Vi gör det inte bättre för våra hästar om vi inte reflekterar över HUR vi pratar om hästen; hur vi betraktar och bemöter hästen och vart "vi får allt ifrån".

PS Listan kan göras lång gällande referenser till forskning och artiklar gällande flockdynamik. Man kan välja själv vad som passar in i ens egen bild av verkligheten faktiskt. Men Ni får googla själva!

KEEP ON EQUUS ALL!

 

Läs hela inlägget »

BLEKINGE IGEN!
Här går det undan! Den 25 oktober kör jag en dag hos Ronneby Horse Center i Blekinge Ridsportförbunds regi.
Vi börjar med en föreläsning på ca 1 1/2 timme och efter lunch blir det 4 hästar i rundpaddocken som får visa sitt tysta språk EQUUS och deras personligheter och egenskaper! Varmt Välkomna!

Läs hela inlägget »
I lördags var det officiell invigning för rundkorallen! Ann Lindberg höll en Clinic med Monty Roberts Join up som ledstjärna. Solen log mot oss och hästarna trivdes samtidigt som de tvåbenta deltagarn I lördags var det officiell invigning för rundkorallen! Ann Lindberg höll en Clinic med Monty Roberts Join up som ledstjärna. Solen log mot oss och hästarna trivdes samtidigt som de tvåbenta deltagarn

Ibland har man helt enkelt tur med vädret! Den 3 oktober bar det iväg långt (!) ut mot kusten efter Karskrona i Blekinge. Och där bredde havet och landet ut sig för mina ögon - vilken vacker syn! Veronica & Fredrik gav mig den äran att inviga deras fina rund paddock och med ett 20 tal hästfantaster bjöd 4 fina hästar upp och visade oss hästens tysta språk EQUUS!
Jag vill sända ett STORT TACK till både hästägare och publik för att just Ni förgyllde våran dag!
Sänder ett extra varmt TACK till Margaretha Borelious som tog foto och körde mig både fram och tillbaka! Tänk, när man är lite likasinnad så rinner tiden iväg, goda skratt, fin eftertanke och många nyttigheter under denna STRÅLANDE oktoberdag i Blekinge!

FOTO: Margaretha Borelious
FOTO: Margaretha Borelious

Dagens TIPS blev: HA ALLTID KUL MED DIN HÄST - är det inte roligt så ÄNDRA på det! Alla hästar "pratar EQUUS" men med olika egenskaper och personligheter är inte den ene den andre lik :) Inte ska man känna att man har problem bara för att träffa Hästpedagogen Ann, nej, ju MER KUNSKAP man har - desto ROLIGARE har man ihop! Ju bättre jag är med TIMING & EFTERGIFT desto mer Harmoni & Balans!

FOTO: Margaretha Borelius
FOTO: Margaretha Borelius

Missade du mig? DÅ har du chansen att möta upp på RONNEBY HORSE CENTER den 25 Oktober! Jag håller en föreläsning 1 1/2 timme och sen efter lunchen har vi 4 fina häst stjärnor som visar på hästens tysta språk, gör Join-Up® och så långlinar vi lite och ser hur hästen är höger eller vänsterhänt, hur jag kan stötta min häst och hur VI kan ha ROLIGT IHOP! 
Väl Mött & än en gång TACK Blekinge!

Läs hela inlägget »

Tiden den bara rusar iväg! Och helt plötsligt var det vår! Jag får be Er alla om ursäkt - jag fastnade på Facebook och även om jag hade bloggen i bakhuvudet kom jag aldrig så långt som till inloggningen ;)  
Här på Hjortholmen blir det tystare och tystare..ett par kära vänner har galopperat vidare till Horse Heaven och några inackorderingar har flyttat uppåt landet och utomlands. 

Efter det stora äventyret i Stockholm (som Indy har berättat om) fick jag sätta mig på kontoret och komma ikapp mina studier. Innan jag visste ordet av det så var det dags för en ny termin och just nu sitter jag med en uppsats med överskriften:
HÄSTENS LÄRANDE - Vem bär ansvaret?
Jag har varit iväg på ett par föreläsningar under våren men avstått från att ha kurser eller demonstrationer. Det är alltid lika svårt att avväga vad som är viktigast för stunden när man är egenföretagare. Men jag vill verkligen förkovra mig och bli än bättre på det jag gör - så studierna får gå lite lite före företaget för ett tag i varje fall!

Det är inte många dagar kvar till 80 ÅRS KALASET! Tjoho vad det ska bli alldeles alldeles underbart att komma till Flag is Up Farm igen. Jag hade i och för sig förmånen att umgås med både Monty och mina kära kollegor förra helgen nere i Tyskland på German Tour, men det är något alldeles speciellt att gå in genom de stora grindarna och följa rosenallén ner till FIUF.

För att fortsätta dryfta om mig själv ;) så fick jag idag en bokning ner till PUSTAN i Ungern. Lika mycket det är TJOHO! Min goda vän och kollega Kata Pataky, CI i Ungern ska ha en 5 dagars unghästubildning med sina elever. Detta ser jag fantastiskt mycket fram emot! Sist jag var i Ungern var 2008 med Monty. Då flög vi in sen kväll - demo hela dagen - och sen tidigt flyg hem nästa morgon. Så det ska bli spännande att se hästarna på Pustan denna gång!

För övrigt är den gamla enaxlade bojsläpan lastad med rundpaddocken och jag och Hugo (bilen alltså!) drar upp till norr om Borås inför en Halvdags Demo den 1 maj. Alltid oerhört välkomnande och varmhjärtat när ridskolor bokar in mig! Jag tror jag har lika god tur denna gång och kan ta med mig en ridlärare in i rundpaddocken - de har kunskap ut över gränserna, den saken är säker! Nu när jag har fått en Selfie Stick så blir där säkert ett och annat foto taget :)

KEEP ON EQUUS ALL
så hörs vi efter 1 maj!

Läs hela inlägget »

Ett EXTRA TACK till Eva & Janne Pettersson som ställde upp med bil till Indy & mig och Tomas och Helena som var Junior & Senior Groom! Tack varmaste Ann & Indy

Läs hela inlägget »

STOLT, GLAD, Varm i själ och hjärta! Precis så är det när man haft det stora nöjet att spendera en helg med sin mentor och fantastiska kollegor. Jag önskar att Ni alla hade kunnat vara med! Här kommer ett bildspel till Er. Med förhoppning att Ni får en stor dos av HÄRLIG KÄNSLA!

loading...
Läs hela inlägget »

HÄSTPSYKOLOGI KURSEN 6-7 SEPTEMBER!
Vi ser så fram emot att träffa Er alla! Lite extra information till Er - platser kvar för kurs, 2 platser kvar på B&B! Själv kör jag en extra uppdatering tillsammans med Dr Andrew McLean nästa vecka  Och som vi brukar säga; Det spelar ingen roll vilken metod du vill använda - så länge du "pratar" EQUUS! KEEP ON EQUUS ALL!
Extra Info:
HÄMTNING/LÄMNING Tåg Skurup eller Flyg Sturup? Inga problem, meddela när du anländer/åker hem så ordnar vi med hämtning/lämning. Det tar ca 12 min till Sturup och 12 min till Tågstationen Skurup. Vi börjar 9.30 på lördag och avslutar ca 16.30 på söndag. Telefontid för frågor & svar Tisdagar 10-11 och Torsdagar 9-10 vecka 32. Vecka 33 endast Torsdag 9-10. Vecka 34 Tis 10-11 och Tors 9-10. Varmt Välkomna!

Läs hela inlägget »

Svenska Hästavelsförbundet har tagit intiativet till årets happening på FRIENDS ARENA sista helgen i november tillsammans med Sweden International Horse Show! En kavalkad av olika raser i vårt avlånga land! Min Kiger Mustang Invierno är den förste Kiger Mustangen född utanför USA:s gränser, nämligen här i Sverige. "Indy" och jag kommer att framträda på SIHS tillsammans med Indys halvsyster "Kakan" och Jessica Monasdotter, vi har en monter där Du kan ställa frågor om vår ras Kiger Mustangen och träffa mig som Hästpedagogen Ann Lindberg!
Nu gäller det att träna för fulla muggar! 
http://www.swedenhorseshow.se/det-finns-en-hast-alla/

KIGERMUSTANG
Kigermustangen är ett urval av den nordamerikanska vildhästen. Den måste härstamma från ett av de två reservaten Kiger eller Riddle i Oregon, USA. Rasen upptäcktes 1977 och hålls sedan dess under sträng uppsyn för att inte blandas med andra mustangflockar. Rasen är fortfarande liten, ca 60 individer i Sverige.
Bakgrund: De första hästarna som kom till Europa importerades till Malmö 2002. Ett flertal vildfångade individer finns i det svenska avelsmaterialet. Kigern är en förvildad tamhäst, som härstammar från conquestadorernas stridshästar som seglades till den Nya Världen i slutet av 1400-talet. Under deras långvariga, vilda liv har naturen avlat fram en ytterst frisk häst.
Egenskaper: Tålig, lättlärd, säker på foten, har starka ben och stenhårda hovar.
 Mankhöjden är 142-158 cm. Den är med få undantag brunblack eller musblack. Primitiva tecken som zebraränder på benen kompletterar blacktecknen, de svarta benen och ryggål. Manen skall gärna vara tvåfärgad. 
Den mest kända Kigermustangen heter Donner och stod modell då filmbolaget Dreamworks gjorde den animerade filmen ”Spirit”.
Vill du veta mer?
www.skim.nu
KEEP ON EQUUS ALL!

Läs hela inlägget »
 

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter