Monty Roberts och Join-Up®

 
När han som pojke följde vilda mustanger i spåren i Nevada, lade Monty märke till en icke-verbal kommunikation mellan hästarna, ett tyst språk han senare skulle komma att kalla ”Equus”. Monty införlivar ”Equus” i sin tillämpning av Join~Up®, en träningsmetod präglad av icke-våld.

 

I början utvecklade Monty Join~Up® för att bryta den onda cirkel av våld som vanligtvis accepterades i traditionell hästträning. Då han var övertygad om att det måste finnas en effektivare och varsammare metod, skapade Monty dessa konsekventa principer genom att utnyttja sina kunskaper om hästens medfödda sätt att kommunicera och bete sig i hjorden. Resultatet blir ett beredvilligt samarbete i vilket hästens uppträdande kan blomma ut i full omfattning istället för att bara existera inom lydnadsgränserna. Dessa principer är värdefulla verktyg när det gäller att förstå vad som motiverar hästens beteende och de ökar effektiviteten i alla tillämpningar.

 

Träningsmetoderna i Join~Up® beskrivs bäst i processen att rida in "gröna" hästar. Utan att använda smärta eller tvång övertalar tränaren en grön häst att acceptera en sadel, träns och ryttare.

Med hjälp av kroppsspråk frågar tränaren ”Vill du visa mig den respekt en flockledare förtjänar, ansluta dig till mig och följa mig”? Hästen svarar med förutsägbart flockbeteende genom att rikta ett öra mot tränaren, sedan genom att slicka, tugga och sänka huvudet för att visa tillit. Utbytet avslutas med att tränaren använder passivt kroppsspråk, vänder sig ifrån hästen och utan ögonkontakt inbjuder honom att komma närmare. Join~Up® inträffar när hästen villigt väljer att vara med människan, går fram till henne och accepterar ledarskap och beskydd. Denna kommunikationsprocess via beteende och kroppsspråk, ömsesidig omsorg och respekt, kan vara ett värdefullt verktyg för att förstärka allt annat arbete med hästar.

Erfarna hästmänniskor, inklusive Hennes Majestät drottning Elizabeth II, har kallat Montys metod otrolig. Ron Ralls, som två gånger utsetts till World's Greatest Horseman, använder också Montys metoder i sin träning.

Traditionella metoder syftar till att lära hästen "Gör som jag säger!" och innefattar användandet av smärta och hot, men Monty fokuserar på kommunikation med hästen snarare än dominans. "I århundraden har människor sagt till hästar 'Du gör vad jag säger åt dig, annars gör jag dig illa.' Jag säger att ingen har rätt att säga 'du måste' till ett djur eller en annan människa," säger Monty.

Join~Up-metoder litar till att hästen och tränaren upprättar en förbindelse grundlagd i kommunikation och tillit. "Man måste på något sätt förstå att vi som hästmänniskor kan göra väldigt lite för att lära hästen något. Det vi kan göra är att skapa en miljö där han får möjlighet att lära sig." Monty säger vidare: "Vi förstår att handlingar talar med tydligare röst än ord, men vanligtvis lyckas vi inte alltför väl leva upp till det."

Principerna bakom Join~Up® erbjuder värdefulla verktyg för allt annat arbete. Ryttare, tränare, veterinärer, förmän i stallarna – praktiskt taget alla som tar hand om hästar – kan använda dessa metoder för att öka sin effektivitet när det gäller att hjälpa hästarna att utnyttja hela sin potential.
                                       Från Mina Händer till Dina
                                                       Monty Roberts


 

MONTY ROBERTS I SVERIGE

Följ med på vår resa genom Sverige och övriga Europa! Monty kom till Sverige första gången 2005. Mitt (Ann Lindbergs) mål var att få lov att hyra Flyinge för första Demonstrationen i Sverige och efter ett års förhandlingar lyckades det. Det blev "fullt hus" och stor succé! Så stort så att vi satsade ännu en gång på Flyinge 2006 och Monty ställde detta året upp på att komma redan i mars för en PR - tour. Min kollega i Norge fick ihop en helt fantastisk show innan Monty åkte vidare till oss i Sverige. Vi fick ihop mycket material - bla TÄBY - och många visste redan vem han var - Mannen Som Lyssnar Till Hästar. Vi hade en "stor" tour detta året. Vi var både på Flyinge, i Göteborg och på Cloetta Center i Linköping och när vi var färdiga hade Monty Roberts och Ann Lindberg dragit ihop 209 000kr till en liten ridskola i Skåne. År 2007 tog vi oss an Stockholm och ännu lite mer PR-svängar. (Film från Vindelfjällen kommer inom kort). 2008 hade vi mycket på programmet! Allt från K1 till södra Norra Sverige och företagsevent med EON´s 87 världschefer. Under Monty Roberts demonstrationer söker vi alltid hästar runt om i landet. Många undrar hur det går till och HÄR kan Ni läsa om det.Min kollega i Holland ligger inte heller på latsidan! HÄR kan Ni läsa om Monty när han rider tillsammans med Anky van Grynsven och Albert Vorn.Njutbar läsning! Klicka på årtalen och hitta våra PDF filer.
THE GRAND FINALE - så ser jag på Montys framträdande på vackra Flyinge 2013. Det var ett härligt bemötande från en entusiastisk publik.