Att leva med Join-Up® Många frågar om man gör Join-up® varje dag i rundpaddocken för att kunna arbeta med hästar traumafritt. Svaret på den frågan är nej. Man gör 4-6 Join-Up® totalt i en hästs liv - däremot kan man hålla sig till det kontrakt man skrivit med hästen i sin Join-Up®.

Att få en samarbetsvillig häst är bara möjligt om arbetssituationen är fri från ilska och rädsla. För att skapa den förutsättningen måste  man bortse från våld och tvång som en möjlighet, och istället använda disciplin som är acceptabel och som känns bra för båda.

Med människor kan man sluta muntliga eller skiftliga avtal. Med hästar måste avtalen upprättas med hjälp av handlingar som talar lika tydligt som det talade eller skrivna ordet. En skicklig hästtränare utformar dessa kontrakt så att de öppnar möjligheter för samarbete och skapar minsta möjliga motstånd. Detta inbjuder hästen att frivilligt sträva mot de mål man har satt upp.

Voted BEST INVITATION 2010!
Voted BEST INVITATION 2010!

PROCESSEN 

 

Först och främst är det viktigt att vi är överens om att just Join-Up® är en process - inte något en häst ska lära sig.

Hästen plågas inte av tankar om höga ambitioner, misslyckanden eller skuld. Den har ett perfekt minne när det är nödvändigt för att den ska överleva. Hästar funderar inte över framtiden. Människan är ofantligt mycket mer komplicerad, men när man arbetar med en häst ska man vara "enkel".

 

Hästen är inte intiativtagaren, utan den reagerar främst på omgivningen. I tusentals år har man varit övertygad om att hästen inte kunde tänka medvetet. Genom Join-Up® kan man bevisa att hästens tankar är medvetna. Erkännandet av detta faktum hr lett itll att man idag reviderar uppslagsböckerna.

 

Join-Up® är alltså en process då man, genom kommunikation på ett gemensamt språk, skapar tillitsfulla band till varnadra. Det MÅSTE ske utan våld, utan tvång och kan bara uppnås om båda parter deltar frivilligt.

 

För att göra en Join-Up® är det nödvändigt att ta ett steg in i hästens värld och se till de behov, villkor och regler som styr dess sociala ordning. Vi måste lära oss språket "EQUUS", för hästen kan inte lära sig vårt.

KONTRAKTET

Hästens naturliga språk och flockdynamik möjliggör total kommunikation via kroppsspråket. Spendera en dag eller två i en hage med många hästar och du kommer snabbt att se hur hästar flyttar varandra, står nära, följer eller "leder" flocken, hur dynamiken förändras vid tex vattenhål, gott gräs eller under ett träd.

 

De förutbestämda signalerna för en häst som blivit "flyttad" eller bortschasad från flocken och som vill komma tillbaka till tryggheten är:

 

- rör sig i cirklar 10m eller längre bort runt flocken

- låser ett öra helt på den som schasat bort honom eller henne

- droppar huvudet till marken och gungar huvudet

- kommer närmre med böjd kroppsaxel inåt

- slickar sig om munnen och tuggar.
Processen är hästens sätt att kontinuerligt hitta balans och harmoni i flocken. Vi gör det själva till eller mot varandra genom både blickar och signaler - och vårt talade språk - men kroppspråket kan säga mer än 1000 ord..

Ny häst i flocken och det är direkt dags för att se vem som kan flytta på vem. Det ligger i hästens grundläggande natur att finna plats i flocken för att kunna hitta balans och harmoni för sin överlevnad. Join-Up® är inte bara första steget mellan två hästar - utan hästens sätt att kommunicera genom sina tecken, vare sig det är med en annan häst eller en annan varelse.

När man orienterat sig i mitten av rundpaddocken, synkroniserat sitt adrenalin och hittat den rätta energin, sänder man ut hästen på spåret och låter den finna sin väg åt båda hållen, innan ni börjar förhandla om kontraktet. Hästens naturliga reaktion är först och främst flykt och redan här visas vem som "flyttar vem".

Hästens naturliga flyktavstånd är ca 400-600m. En fri häst utan staket rör sig i större utsträckning rakt fram en hästar i hage. Alla håll behöver få utforskas innan de är redo att förhandla.

I "det vilda" kan själva förhandlingen vara långdragen - då är det mellan samma art. Mellan häst och människa är förhandlingen inte längre än ca 6 minuter. Vikten ligger i att hålla sig till kontraktet!

När hästen har tillryggalagt sina 400-600 m LÅSES innerörat på det som sänt iväg hästen. Ytterörat lyssnar till övriga världen. Även när du rider och skrittat fram kommer ett öra i taget att "låsa in" på dig - har du ett öra "låst på dig" vet du att hästen har 100% fokus och förväntar sig mer information för att veta vad nästa steg ska vara.ch även när man rider.

Skimmelstoet har sitt högra öra låst på sto med föl, hon slickar sig om munnen och det bruna stoet har, efter en process på ett par minuter, vänt sig ifrån skimmelstoet i 45 graders vinkel och bjuder henne närmre in till den lilla flocken.

4 tecken har getts: Ett öra som låser in på dig i mitten, hästen kommer närmre med böjd kropp inåt, hästen har droppat huvudet och slickat sig om munnen. Kroppsspråket är lätt för hästen att läsa av - EQUUS! Genom att signera kontraktet har ni kommit överens om att ni är PARTNERS - du får visa vägen om ni kommer till ett vägskjäl och som ordförande lovar du att svara på hästens alla frågor.
 

Dessa FYRA TECKEN kommer alltid när hästen kommunicerar - processar - tränas - umgås med hästar eller andra varelser. När du rider, när du hämtar i hagen, när hovslagaren arbetar, när Ni möter andra hästar. Det är EQUUS som är nyckeln till framgång.

Equus - Hästens Språk

Huvudnyckeln till all kommunikation är språket. Monty Roberts - Mannen som Lyssnar Till Hästar - har lyckats kartlägga och "översätta" signaler och rörelser som gör det mycket enkelt för hästen att förstå oss, vi kallar det för EQUUS.

Oavsett vilken metod jag vill använda när jag tränar min häst - förstår hästen "metoden" om jag pratar hästens språk. Här hos oss kan du lära dig, finslipa och få större föståelse rent psykologiskt hur både du och hästen fungerar.

 

Frågan är om det går att tänka häst även när man tränar, tävlar och rider? Hur fungerar igentligen informationen mellan häst och ryttare när du är på ryggen? Kan man verkligen tänka JOIN-UP® från hästryggen? Självklart - kolla här!

" Jag skapade inte mina träningsmetoder – jag bara upptäckte det naturen redan skapat"
Monty Roberts