Ridning & Join-Up®

Många kanske tror att man bara utövar Join-Up® konceptet när man själv är på marken och tränar hästar i tömkörning och problem lösning. Så är inte fallet - konceptet är, som vi vet, inte bara en process utan ett tillvägagångsätt att bemöta och träna hästar genom traumafri träning. Detta sätter stort prov på oss hästägare. 

Vår känsla för vad som är rätt och fel i hanteringen av hästen är inte något som bara är inlärt, vårt omedvetna reaktionsmönster och tankar är direkt kopplat till våra känslor, våra bias och minne. 

När proffryttaren, med 10 000 tals timmar i sadeln, pratar om känslan, har de repeterat och triggat, omvärderat och fått rutin på sitt utövande, så att "de går på känsla".
Det är svårdefinierat för vetenskapen - men det finns ett driv att förstå hur relationen häst/människa och inlärning hos häst kan beskrivas.  En grundlig kunskap om hästen är A och O.

Oavsett om vi är på marken och leder ut vår häst till hagen eller har suttit upp för att rida en lektion för vår tränare, ger dig kunskapen om inlärning, betydelsen i timing och eftergift och hästpsykologi genom hästens språk oanade höjder i ditt parnerskap med hästen.

Alla Tips är bra - utom de dåliga!

 

Ju större färdighet du har i hästars beteende och den individuella hästens reaktionsmönster, destu lättare har du att hitta rätt till framgång.

 

Din timing i tygeltag och skänkelstöd, gör att du antingen uppnår det mål du satt upp eller har en häst som missförstår dig - oavsett är det du som skapar både förutsättningarna och det inlärda beteendet. Häri ligger det kluriga, i timingen och eftergiften.

 

Hästar lär på eftergiften - det är efter en negativ förstärkning och repetition som hästen har lärt in ett beteende, eller naturligtvis med ren positiv förstärkning. När vi upplever att vi misslyckats att ge rätt input till hästen, vet vi, omedvetet att man skapar "problem". Det är inte så komplicerat, vi är rätt duktiga på att veta vad som är rätt och fel - så har du kunskapen om hur både du och hästen fungerar av naturen, ja då har du klurat ut det!

Ingenting är omöjligt

 

Det är en djungel och ofta säljarens marknad när man letar rätt utrustning till sin älskade häst. Man får råd och tips från de med andra erfarenheter och man provar sig fram. Vi vill alla att hästen ska ha de bästa förustättningarna och  letar rätt bett, rätt sadel, rätt skydd och rätt vojlok. Här gäller det att våga stå på sig och lyssna på sin häst - smärta är hästens värsta fiende, hästens smärta är även din värsta fiende.

 

Har du världens bästa häst och den "helt plötsligt" är helt irrationell och "oregerlig" måste man våga fråga sig vad är det som har hänt för att min älskade häst ska börja prata med SÅ STORA BOKSTÄVER? Där finns ALLTID en naturlig förklaring till varför hästar reagerar och eventuellt agerar annorlunda. ALLTID!

Med hästkunskap kan du läsa av hästen och med ännu mera häst kunskap kan du klura ut vad som är problemet - innan det blir ett problem.

Kunskap om Hästen är Sunt!

PIC NIC

Hur vet jag då vad som är vad? Och vad som gör skillnaden?

För att inte "fastna" i vad ordet betyder för dig personligen, har vi gjort det enkelt för oss och pratar om koncekvenser istället för straff och förklarar vad positiv och negativ förstärkning betyder i beteendevetar kretsar.

 

Positive Instant Concequence

Negative Instant Concequence

 

är den terminologi vi använder i våra utbildningar för att lätt separera Ja från Nej och arbeta mer på det positiva.

 

Positiv Förstärkning

Negativ Förstärkning

 

Forskarna stöpte uttrycket positiv och negativ förstärkning för att förklara händelser som ökar sannolikheten för upprepning av ett visst beteende. Precis - det du försöker göra varje gång du rider! Det svåra är att förstå att ordet positiv och negativ inte har med känslor att göra.

Positiv förstärkning innebär att man lägger till en konkret positiv konsekvens av ett beteende, vilket ökar sannolikheten för att individen ska uppvisa detta beteende igen.

 

Negativ förstärkning innebär att en oönskad påföljd försvinner till följd av ett beteende, vilket ökar sannolikheten för att individen ska uppvisa detta beteende igen.

KLURIGT?

Nejdå, inte alls! Men vi vill gärna komplicera till det - det är den naturliga människan det! När vårt medvetna slår in - alltså det som vi kallar för det sunda förnuftet, då blir det omedvetna stressat och andra delar i vår hjärna börjar sända ut signaler och ha sig - helt naturligt.

Så det enda du behöver göra är att MAKE IT HAPPEN och är du jätte intresserad så:

Vi är 88 instruktörer i världen. I Sverige har vi idag 5 instruktörer. Våra lärare är bland annat:
Monty Roberts
Dr Andrew McLean
Dr Temple Grandin


Gå in på Montys hemsida och hitta din instruktör.

Att Lära och Förstå

 

Vad är hästens största belöning? Tänk efter noga - att vi går ifrån dem & vila.
Så, en mjuk strykande hand över pannan och sen gå ifrån är en EXEMPLARISK positiv förstärkning för en häst.


Du ger ett ledande tygeltag och hästen "spänner imot lite". Du behåller samma tryck i tygeln och väntar tills hästen följer tygeltaget - eftergiften är hästens belöning. Den har lärt sig på eftergiften och sannolikheten att den "lyder" ditt tygeltag nästa gång är stor.  

      Hur Enkelt Som Helst!Med Andra ORD

Idag har vi tillgång till en uppsjö av fakta och förståelse för vår vän hästen. I tiden ligger inlärningsteori och Antrozoologi. 

 

På alla våra kurser lär vi ut just PIC NIC och skillnaden i inlärning beroende på din timing och eftergift så att du kan finslipa dina färdigheter med en lycklig och välskolad häst både på marken och från sadeln.

Välkommen!