Tips & Tricks 

Att lära sig ett nytt språk gör man kanske inte i brådrasket - hursomhelst finns där många bra NYCKLAR till framgång med små medel och troligtvis är DU redan en hejare på det här med hästar!

Att ta in information är mycket individuellt. Vissa behöver höra, andra se och ofta behöver man både känslointryck och muskelminne till sin nyfunna kunskap.

Framförallt måste man våga - att göra fel innebär bara en större möjlighet att lära sig bli bättre!

Här fyller jag på med små tips och tricks - vill du ha något speciellt  verktyg, dvs ett sätt att bemöta eller ta till, när klurigheter uppstår så meddela oss så fyller vi på med mer!

Där finns en Oändlig kunskapsbank på nätet, inte bara på våra kurser & clnics, så de olika länkarna och klippen är från både Monty Roberts och mina kollegor runt om i Världen!

HÄSTPEDAGOGENS CHANNEL HÄSTPEDAGOGENS CHANNEL

Tips Nr 1: Gå en kurs hos Hästpedagogen
Tips Nr 2: Boken Från Mina Händer till Dina av Monty Roberts
Tips Nr 3: Boken Perfekt Uppförande av Kelly Marks
Tips Nr 4: BIBILIOTEKET - många bibliotek runt om i Sverige har köpt in alla Monty Roberts utbildnings DVD:er
Tips Nr 5: Horse & Country TV - över 40st 30 minuters filmer med Kelly Marks & Monty Roberts
Tips Nr 6: Kom till en utav mina Demonstrationer med din häst
Tips Nr 7: LOGGA IN på Equus Online University! 100tals tips!
Tips Nr 8: Lite hjälp på vägen? Se vilka elever som är rekommenderade att hjälpa hästägare & hästar genom Hästpedagogen/MR
Keep On Equus All!

DAGS ATT KLIPPA HÄSTEN?

Där kan finnas många orsaker till att hästen inte tycker att klippmaskinen är en god idé. I boken FMHD har Ni ett speciellt kapitel hur Ni kan gå tillväga. Även biblioteket har filmen "Fix-Up" DVD som visar en  häst som är jätterädd för klippmaskiner.

Förbered din häst väl - ingen ögonkontakt - and go to work!

Här arbetar Kelly Marks med 3 hästar - alla sin egen historia och alla 3 helt olika.

FILMTIME - KLICKA HÄR!

HOVLSAGAREN KOMMER!

Om din häst har svårt för det där med verkning och skoning kan du träna din häst så att din hovlsagare ser dig som sin bästa kund!

Här jobbar Kelly Marks och Ian Vandenbergh med en ponny som är livrädd för det där med att lyfta benen.

I boken FMHD hittar du också ett kapitel om "Att stå för hovslagaren". Svenska Hovlsagarföreningen har ett antal video som man kan låna och förbereda sin häst och biblioteket har filmen "Fix-Up" DVD.

FILMTIME - KLICKA HÄR!

 

HÄMTA I HAGEN & SÄTTA PÅ DUALLYGRIMMAN!

ATT LYFTA HÄSTENS BEN

ATT LASTTRÄNA EN SVÅRLASTAD HÄST 

Här har Ni en länk till Monty Roberts & Kelly Marks Horsemanship Essentials på Horse & Country TV

Tänk på att det är HÄNDERNA som håller i linan  som gör skillnaden. Tro på dig själv, håll pulsen nere och öva på bästa väninnan och en lugn välskolad lättlastad häst innan. Boken FMHD har flera kapitel som hjälper dig och biblioteket har filmen "Fix-Up" DVD. Känner du lite panik över det hela - gå till vår sida med Elever & Kollegor,

 FILMTIME - KLICKA HÄR!

STÅ STILL VID UPPSITTNING

Ett utav de farligaste momenten vid ridning är just uppsittningen. Som man kan se på bilden skulle vad som helst kunna hända i nästa bildsekvens. Tänk på att din ridtur börjar redan när hästen ser dig - har du en häst som spänner sig redan när du binder upp den på gången är det där du behöver börja. Kelly har många bra markövnings tips i sin bok Perfekt Uppförande.

FILMTIME - KLICKA HÄR!

JAG HAR EN FRÅGA!

 

Ibland får man helt enkelt lysande frågor som gör att man faktiskt blir ännu bättre själv. Det ger en möjligheten att än mer exploatera och ge sig ut i "universum" för att hitta ett bra svar, få det rätt psykologiskt till hästen och hästägaren och själv begrunda sin ödmjukhet inför kunskap.

En utav mina elever knackade på dörren häromsistens och bad att får prata med mig.

- Hur gör du när inte människor förstår? Min elev menade att det var mycket svårt att inte bli arg när man bara fick "mothugg" tillbaka för allt hon försökte förklara. Hon kände sig hotad och oförstådd och ville ju samtidigt bara väl.

Jag frågade då om hon skulle kunna tänka sig att arbeta med en häst jag har inne för träning. Hästen har "läst alla böcker på marknaden" och jag ville ge min elev chansen att hjälpa hästen på vägen. Det var inte frågan om att göra en Join-Up®, hästen var inte ens där än - utan att helt enkelt leda hästen till hagen.

Ibland hörs EQUUS bättre än svenska och min kära elev sa efter att ha lett hästen till hagen: - Du, jag tror att jag helt enkelt bara lyssnar nästa gång på den där personen, så ser vi om polletten trillar ner för honom någon dag.